Het laatste formule 1 nieuws

F1-blunders: Formule 1 verzuimt vijf dagen lang juiste GP-winnaar aan te wijzen

F1-blunders: Formule 1 verzuimt vijf dagen lang juiste GP-winnaar aan te wijzen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Toegegeven, het wás een knotsgekke race, die Grand Prix van Brazilië. De race op het drijfnatte Interlagos op 6 april 2003 kan op vele manieren worden herinnerd. Als de race met vele glijpartijen in de Senna S, waaronder ook van grote namen, als de race met de zware crashes van Mark Webber en Fernando Alons o, of als de race die Jos Verstappen had kunnen winnen. In een Minardi!

Het tekent hoe gek de race was en de Grand Prix kreeg met een voortijdig einde dan ook een passende ontknoping. De crashes van Webber en Alonso (laatstgenoemde knalde onlangs gele vlaggen vol op de brokstukken van de Jaguar met nóg een megaklapper tot gevolg) maakten dat de rode vlag voortijdig werd uitgehangen. Maar wie had er nou gewonnen?

De regels schreven voor dat in die situatie teruggegrepen moet worden naar de stand zoals hij was twee ronden voordat de rode vlag werd uitgehangen. Heel even toonden de schermen aan dat Fisichella (als leider) aan de 56ste ronden was begonnen, maar later toonde dat scherm dat hij nog maar 55 ronden had gereden. Twee ronden voor die 55ste ronden reed Kimi Raikkonen nog aan de leiding, die zo de overwinning toebedeeld kreeg.

Jordan tekende protest aan en ook wedstrijdleider Charlie Whiting was er op weg naar huis niet gerust op dat men de juiste winnaar had aangewezen. De tijdwaarnemer van de Formule 1, TAG Heuer, werd gesommeerd om in Parijs alle data van die race te overhandigen. Uit die informatie bleek vijf dagen na de Grand Prix inderdaad dat Giancarlo Fisichella de race had gewonnen.

Het was de eerste overwinning voor de Romein, die de zege pas kon ‘vieren’ op het circuit van Imola. Tijdens een officieuze huldiging moesten McLaren en Raikkonen de bokalen overhandigen aan Fisichella en Jordan (zie foto), voor wie die overwinning de laatste zege in de gedaante van Jordan zou zijn. Pas tijdens de Grand Prix van Sakhir in 2020 werd er weer gewonnen door het team dat toen door het leven ging als Racing Point.

Lees het hele artikel op de volgende pagina F1-blunders: Formule 1 verzuimt vijf dagen lang juiste GP-winnaar aan te wijzen