Het laatste formule 1 nieuws

F1-sprintweekenden zijn attractief, de sprintraces niet zo

F1-sprintweekenden zijn attractief, de sprintraces niet zo

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

In het Formule 1-raceweekend in Brazilië kan Max Verstappen niet één, maar twee keer punten pakken. Zaterdag, om 20:30 uur Nederlandse tijd, staat er immers een sprintrace op het programma.

Het is het derde en tevens laatste sprintraceweekend in dit Formule 1-seizoen. De vorige twee waren op zijn zachtst gezegd spraakmakend, al kon dat niet echt gezegd worden van de sprintraces zelf.

Ander weekend
In een sprintraceweekend rijden de coureurs op vrijdag de kwalificatie die we normaliter op zaterdag zien. Nu is zaterdag ruimte voor een sprintrace: startend volgens de kwalificatieuitslag van vrijdag rijden de coureurs een wedstrijd over een derde van de gebruikelijke raceafstand, waarbij de uitslag van de sprintrace de startopstelling van de zondagrace bepaalt. Verder grijpt de winnaar van de sprintrace drie WK-punten, de nummer twee pakt twee punten en de nummer drie één punt. De zondagrace wijkt niet af van het gebruikelijke en daar liggen dus maximaal 26 punten voor het oprapen.

Aantrekkelijker
Idee van de eigenaren van de Formule 1 is dat op deze manier de spanning op meerdere dagen van een raceweekend wordt opgebouwd. Daarnaast zouden sprintraces aantrekkelijk zijn voor het jonger F1-publiek, omdat deze maar een halfuur duren. Volgend seizoen gaan we het sprintformat vaker terugzien, dit seizoen werd het bij wijze van experiment toegepast bij de GP’s van Groot-Brittannië, Italië en dus dit weekend op het circuit van Interlagos in São Paulo.

Weinig opschudding
Je kunt niet zeggen dat die vorige twee sprintraces bol van het spektakel stonden. In Silverstone passeerde de als tweede gestarte Verstappen polesitter Hamilton in de eerste bocht, om vervolgens onbedreigd naar de zege te rijden in een race waarin in het middenveld alleen Fernando Alonso voor wat opschudding zorgde. Ook in Monza gebeurde veel bij de start – Verstappen reed van P2 naar P3 en Hamilton viel terug van P2 naar P5. In het vervolg bleven positiewisselingen in de kop van de wedstrijd uit en dus reed Bottas eenvoudig naar de overwinning. Foto: Red Bull Content Pool Variatie
Niet heel verheffend dus, al wordt het sprintraceformat toch als een aanwinst voor de sport […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina F1-sprintweekenden zijn attractief, de sprintraces niet zo