Het laatste formule 1 nieuws

F1-stuur heeft veiligheidsprobleem: ‘Kan een ernstig ongeluk veroorzaken’

F1-stuur heeft veiligheidsprobleem: ‘Kan een ernstig ongeluk veroorzaken’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Lewis Hamilton liep in Baku de overwinning mis door per ongeluk een verkeerd knopje ingedrukt te hebben en daardoor de rembalans van zijn auto te hebben aangepast. Als gevolg miste de Mercedes -coureur volledig de bocht. Groot probleem

Volgens Gary Anderson legt de situatie van Hamilton de fout van het Formule 1 -stuur bloot. “Het feit dat een coureur zo makkelijk per ongeluk iets kan raken dat in principe garandeert dat hij eraf gaat, is een groot probleem” , schrijft de voormalig engineer in zijn column voor The Race . “Stel je voor dat dat iemand in het midden van het veld was geweest, of als het een bocht was zonder uitloopstrook? Dat zou een ernstig ongeluk kunnen veroorzaken waarbij meerdere auto’s betrokken zijn.”

Dat één druk op een knop zoveel gevolgen heeft, is volgens Anderson dan ook een serieus veiligheidsprobleem. “Een blik op het Mercedes-stuur toont een verbazingwekkend aantal schakelaars, draaiknoppen en peddels – meer dan twintig bij mijn telling – dus het is een verrassing dit soort fouten niet vaker gebeuren.” Gevaarlijke situaties

Het is niet de eerste keer dit seizoen dat het stuur tot gevaarlijke situaties leidt. “Denk maar aan Kimi Raikkonen die aan het einde van de eerste ronde van de Grand Prix van Portugal de achterkant van Alfa Romeo-teamgenoot Antonio Giovinazzi raakte toen hij gefocust was op de instellingen van het stuurwiel” , haalt Anderson aan als voorbeeld.

Anderson pleit dan ook voor een eenvoudiger stuurwiel. “Het is illegaal om je mobiele telefoon te gebruiken tijdens het besturen van een auto, maar de FIA vindt het veilig genoeg om een coureur toe te staan met al die knoppen aan het stuur te spelen terwijl hij met een stompzinnige snelheid rijdt. Het komt op mij een beetje vreemd over.”

Lees het hele artikel op de volgende pagina F1-stuur heeft veiligheidsprobleem: ‘Kan een ernstig ongeluk veroorzaken’