Het laatste formule 1 nieuws

F1-teams bezorgd: Profiteert Racing Point van nieuwe maas in de wet?

F1-teams bezorgd: Profiteert Racing Point van nieuwe maas in de wet?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Formule 1-teams kijken met argwaan naar een maas in de nieuwe (door corona ingevoerde) F1-reglementen. AlphaTauri en Racing Point zouden door een weeffout in die nieuwe regels een ‘gratis’ upgrade voor 2021 krijgen, zonder daarvoor de ingevoerde ‘tokens’ te hoeven gebruiken.

In tijden van corona heeft de Formule 1 de doorontwikkeling beperkt om de kosten te drukken en om alle teams in leven te houden. Onderdeel van die plannen is dat ieder team richting volgend jaar twee ‘tokens’ heeft gekregen. Dit zijn een soort virtuele waardebonnen die teams moeten inleveren bij de FIA om een upgrade aan de bolide uit te mogen voeren voor 2021. Doordat iedere formatie slechts twee tokens krijgt, mag men ook maar twee upgrades uitvoeren. Het is vooral bedoeld om teams een kleine kans te geven de grootste pijnpunten aan te pakken. Verder moet een geldverslindende wapenwedloop achterwege blijven.

Het klinkt nobel, maar het systeem blijkt niet waterdicht te zijn. Er zit een maas in de wet waar klantenteams AlphaTauri en Racing Point van kunnen profiteren. Eerst maar eens naar wat wel zwart op wit staat: als het moederteam in 2021 een token inzet voor een bepaald onderdeel en als het klantenteam besluit om dat doorontwikkelde onderdeel ook te gebruiken, dan kost dit het klantenteam ook een token. Het is volstrekt logisch: het klantenteam profiteert immers ook van de doorontwikkeling en zoiets kan niet volledig kosteloos blijven. Geen token nodig voor gebruik van 2020-onderdelen

Het punt is echter dat deze regels alleen gelden voor onderdelen die in voorbereiding op of tijdens het F1-seizoen 2021 worden doorontwikkeld. Voor alle onderdelen uit 2020 geldt dit niet. En juist daar zit de crux. Racing Point en in iets mindere mate AlphaTauri gebruiken nu immers veel 2019-onderdelen van hun moederteams. Zo is de Racing Point RP20 een regelrechte kopie van de 2019-Mercedes, waarbij men zoveel mogelijk toegestane onderdelen heeft ingekocht. Die onderdelen kan men volgend seizoen zonder het verlies van tokens vervangen door alle 2020-varianten. Men kan dus de 2020-Mercedes nabouwen.

Het staat zelfs letterlijk in de reglementen omschreven: “Een team dat momenteel 2019-onderdelen gebruikt en die voor het seizoen 2021 wil […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina F1-teams bezorgd: Profiteert Racing Point van nieuwe maas in de wet?