Het laatste formule 1 nieuws

F1-wereld rouwt om dood van invloedrijke sponsormagnaat

F1-wereld rouwt om dood van invloedrijke sponsormagnaat

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Toen John Hogan in de jaren ’70 voor het eerst in aanraking kwam met de Formule 1 was de sport nog niet zo’n commerciële machine als nu het geval is. In de jaren ’60 had de marketinggoeroe namen als James Hunt al met kleine sponsorbedragen op weg naar de koningsklasse van de autosport geholpen en toen hij in 1973 bij tabaksproducent Philip Morris terecht kwam raakte hij helemaal verzeild in de Formule 1.

In 1974 zorgde de Australiër ervoor dat Marlboro (het bekendste merk van Philip Morris) in zee ging met McLaren , waarna de twee partijen samen de titels aan elkaar regen. Emerson Fittipaldi werd in 1974 wereldkampioen en in 1976 haalde hij oude vriend James Hunt naar McLaren, waarna de Brit meteen de wereldtitel won na een prachtgevecht met Niki Lauda . Overigens werd ook de Oostenrijker meerdere keren vooruit werd geholpen door de de sponsorcenten die hij kreeg van Hogie voor het dragen van de Marlboro-naam op zijn raceoutfit.

Artikel gaat verder onder de afbeelding . In de jaren ’80 en ’90 speelde Hogie, die in de paddock bij nagenoeg iedereen geliefd was, een belangrijke rol in de successen van McLaren, waar Alain Prost en Ayrton Senna vele titels wonnen. Vervolgens zag hij namens Philip Morris toe hoe er een samenwerking aan werd gegaan met Ferrari aan het einde van de jaren ’90. Al snel werden ook daar de titels aaneengeregen met Marlboro als hoofdsponsor. Hogie wist altijd waar en wanneer hij het meeste uit de sponsoractiviteiten kon halen.

Halverwege de succesreeks van Schumacher bij Ferrari keerde hij de sport na een korte periode bij Jaguar de rug toe, maar vergeten werd de sponsorgoeroe, die namens Marlboro vele coureurs en teams gedurende zijn loopbaan steunde, niet. Regelmatig verscheen hij in de paddock van Ferrari en McLaren. Hij overleed op 3 januari 2021 op 76-jarige leeftijd in Zwitserland.

Lees het hele artikel op de volgende pagina F1-wereld rouwt om dood van invloedrijke sponsormagnaat