Het laatste formule 1 nieuws

Fan Controlled Football is de ultieme revolutie in sport

Fan Controlled Football is de ultieme revolutie in sport

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Een competitie waarbij de fans naast toejuichen ook meebeslissen? Het lijkt wellicht een utopie, maar in Fan Controlled Football is het werkelijkheid. Met zijn revolutionaire aanpak biedt de league ons een blik in de toekomst van de sport: een symbiose van traditionele sport, video en gaming, waarin het begrip ‘fan’ een nieuwe dimensie krijgt.

Door Pieter Verhoogt

Dit artikel staat in het vakblad Sport & Strategie (editie 2-2021). Het vakblad is hier te bestellen.

Uit een discussie tussen honkbalfans die mijmeren over de vraag of zij met hun gebundelde kennis en inzichten beter in staat zouden zijn een honkbalteam te leiden dan een professionele coach of manager, ontstaat in 2007 Project Franchise. Dankzij een artikel in The New York Times krijgt Project Franchise in 2008 zelfs landelijke bekendheid. Maar het project verdwijnt naar de achtergrond. Tot in 2015 Sohrob Farudi, voormalig mede-eigenaar van een team in de Arena Football League (AFL), en voormalig NFL-speler Ray Austin, die na zijn spelersloopbaan een app heeft ontwikkeld waarmee football-fans tijdens wedstrijden hun ideale plays konden kiezen, aansluiten. Om hun gezamenlijke droom te verwezenlijken wordt Fanchise, een tech- en sportbedrijf opgericht.

Eerst wordt Franchise eigenaar van een nieuw team in de Indoor Football League (IFL), waar het bedrijf een app presenteert waarmee geregistreerde fans kunnen stemmen over de naam van het nieuwe team, de outfits, wie het team moet aanstellen als coach en zelfs de stad waar het team gaat spelen. Als blijkt dat het idee van ‘ fan control ’ in de praktijk blijkt te werken, begint het ontwikkelpad richting een eigen football-league.

Op 13 februari 2021 gaat Fan Controlled Football (FCF) van start met vier teams. Deze teams spelen in zes weken een competitie van vier wedstrijden, gevolgd door een play-off en een finale. Het concept

Het FCF-concept is vanaf het allereerste begin ontwikkeld vanuit een radicaal vernieuwend perspectief. De grondleggers van de nieuwe league zien de FCF niet als een football-competitie, maar als “ the next generation of sports ”.

FCF is gepositioneerd als een digitaal en interactief sport- en entertainmentproduct dat aansluit bij de belevingswereld van de Fortnite-generatie. Niet voor niets […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Fan Controlled Football is de ultieme revolutie in sport