Het laatste formule 1 nieuws

FIA scherpt regels tegen kopieergedrag in de Formule 1 verder aan

FIA scherpt regels tegen kopieergedrag in de Formule 1 verder aan

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Het kopiëren van andermans auto’s was dit seizoen een hot topic toen Racing Point een Mercedes -kloon de baan op stuurde tijdens de wintertests in Barcelona. Na scheve gezichten van de concurrentie werd de auto legaal bevonden, op de brake ducts na. Men kon niet aantonen dat ze die in eigen beheer hadden ontworpen en gebouwd en dus moest het team een boete betalen van 400.000 euro en vijftien constructeurspunten inleveren.

Racing Point leunde bij de bouw van de nieuwe auto op ‘reversed engineer’, simpel gezegd het ontleden van een bestaand product, om dat zo goed mogelijk na te maken. Dat was niet geheel verboden, maar dat staat vanaf 2021 te veranderen. In een geüpdatete versie van het technisch reglement staat in paragraaf 22.3.3 te lezen dat hoewel een team inspiratie mag opdoen uit ontwerpen van andere teams, er geen sprake meer mag zijn van reversed engineering.

De tools die voor dergelijke methoden gebruikt kunnen worden, zoals 3D-camera’s en software die 3D-templates kunnen maken, zijn per 2021 dan ook strikt verboden. Teams mogen enkel nog gebruik maken van publieke informatie die wordt opgedaan tijdens race-evenementen of testsessies als men zich wil laten inspireren door andere teams en diens auto’s.

Mocht een onderdeel toch teveel lijken op een onderdeel van de concurrent, dan zal de FIA vaststellen of er toch sprake is geweest van reversed engineering of dat er sprake is van een eigen ontwerp. Alles wat nu op de auto’s zit, dus ook de gekopieerde onderdelen van de RP20, worden gelabeld als ‘eigen ontwerp’. Men moest ergens een lijn trekken om te kunnen bepalen wanneer er nog sprake zou zijn van reversed engineer en die lijn werd getrokken na de eerste races van 2020.

Is Hulkenberg de ideale teamgenoot voor Max Verstappen ? Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Thomas van Groningen bespreken het hieronder in de nieuwste RN365-podcast.

Lees het hele artikel op de volgende pagina FIA scherpt regels tegen kopieergedrag in de Formule 1 verder aan