Het laatste formule 1 nieuws

FIFA houdt WK-loting met Oranje spannend: wat weten we tot dusver?

FIFA houdt WK-loting met Oranje spannend: wat weten we tot dusver?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Nog één jaar en een paar dagen en dan verzamelt de mondiale voetbaltop zich in Qatar. Een half jaar van tevoren, op 1 april 2022, krijgt onder meer Oranje te horen welke tegenstanders het gaat treffen in de groepsfase. Wat kunnen Louis van Gaal en de zijnen dan verwachten? In welke pot belandt Nederland en welke landen kunnen we wel of juist niet treffen? Dat is nog hoogst onzeker, maar VoetbalPrimeur deelt wat we tot nu toe weten.

Hoe de poule van Oranje eruit zal gaan zien, is uiteraard onmogelijk te voorspellen, aangezien er pas dertien van de 32 deelnemers bekend zijn. De Europese play-offs worden eind maart 2022 pas gespeeld, tegen die tijd worden ook de Aziatische, Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse, Noord-Amerikaanse en Oceanische kwalificatiecycli afgerond. De laatste twee WK-tickets worden bovendien pas ná de loting verdeeld: de nummer één van Oceanië (lees: hoogstwaarschijnlijk Nieuw-Zeeland) en drie afvallers uit Azië, Noord- en Zuid-Amerika spelen in de zomer van 2022 intercontinentale play-offs, om de laatste twee startbewijzen voor het WK.

Om de onduidelijkheid nóg groter te maken: de FIFA heeft nog geen lotingprocedure voor het WK bekendgemaakt. Hoe de dertig deelnemers, plus de twee nog ontbrekende landen, op 1 april over vier potten verdeeld gaan worden, is nog niet officieel bekend. De wereldvoetbalbond organiseerde in 1998 zijn eerste WK met 32 landen en heeft sindsdien meerdere methodes gebruikt om de potindeling te bepalen.

Van een ingewikkelde formule met de FIFA-ranking en de prestaties op de voorgaande WK’s als uitgangspunt (1998 tot 2006), via een door de FIFA-ranking én geografische ligging gestuurde indeling (2010 en 2014) naar een simpeler model in 2018, dat volledig door de FIFA-ranking werd bepaald: het gastland en de hoogst gerankte deelnemers in Pot 1, de acht laagst gerankte deelnemers in Pot 4.

Officieel is het dus nog niet, maar volgens meerdere internationale bronnen – waaronder het Duitse persbureau DPA – gaat de FIFA in 2022 dezelfde procedure gebruiken als in 2018. Het zou betekenen dat Nederland een plekje in Pot 1 hoogstwaarschijnlijk kan vergeten, maar een plek in Pot 2 zou wél een meer dan reële optie zijn.

Virtuele potindeling […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina FIFA houdt WK-loting met Oranje spannend: wat weten we tot dusver?