Het laatste formule 1 nieuws

Formule 1 breekt met traditie, veel twijfels over nieuwe opzet kwalificatie

Formule 1 breekt met traditie, veel twijfels over nieuwe opzet kwalificatie

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Max Verstappen gaat aan de leiding in het WK-klassement Max Verstappen maakt zich naar eigen zeggen op voor een ongebruikelijk raceweekend, want tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië is het midden in het seizoen tijd voor een experiment. Ineens wordt de kwalificatie volledig overhoop gegooid en dat roept de nodige vragen op. Wat gaat er precies gebeuren?

De aloude kwalificatie vervalt dit weekend op Silverstone. Als alle geplande races doorgaan, wordt er in totaal drie keer getest met de zogeheten sprintrace.

Noem het een test, in die sprintrace zijn wel extra punten te verdienen voor het WK-klassement. Drie voor de winnaar, twee voor de nummer twee en één voor de nummer drie.

In de nieuwe opzet wordt de gebruikelijke kwalificatie vervroegd van zaterdag naar vrijdag en wordt op zaterdag in een extra race de startopstelling bepaald. Die sprintrace bedraagt ongeveer een derde van de lengte van de reguliere wedstrijd, wat neerkomt op een halfuur actie. Pitstops zijn niet verplicht. De Grand Prix van Groot-Brittannië begint zondag om 16.00 uur en is te volgen via een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app en via flitsen in Langs de Lijn op NPO Radio 1. Een samenvatting is vanaf 19.00 uur te zien in Studio Sport op NPO 1, aangevuld met de analyse van Jan Lammers. Het is nog niet bevestigd, maar waarschijnlijk wordt deze manier van kwalificeren later dit jaar ook in Italië en Brazilië toegepast. In elk geval is het de bedoeling dit in totaal drie keer te doen. Waarom is dit format zo omstreden?

Vooral vanuit de racetraditie is er veel weerstand. De kwalificatie is het enige moment dat de coureurs echt de limiet opzoeken, het hoogtepunt voor veel liefhebbers. Een moment dat in de nieuwe opzet vrijwel niets meer waard is. Want de felbegeerde poleposition is nu pas te winnen in die sprintrace.

En vanuit het sentiment: die kwalificatie op zaterdagmiddag is wat voor voetballers op zondagavond het bord-op-schoot-moment is, met alle eredivisiesamenvattingen.

Voor de toeschouwers is het geen gemis dat er een vrije training vervalt, maar dat is voor de teams weer vervelend. Die momenten worden gebruikt om de afstelling […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Formule 1 breekt met traditie, veel twijfels over nieuwe opzet kwalificatie