Het laatste formule 1 nieuws

Formule 1-coureur worden doe je zo: 'Komt veel meer bij kijken dan talent'

Formule 1-coureur worden doe je zo: ‘Komt veel meer bij kijken dan talent’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Voor een F1-carrière leg je de basis in een kart. Het is de droom van menig kind: coureur worden in de koningsklasse van de autosport, de Formule 1. Zij willen geen Frenkie of Virgil worden, maar Max Verstappen, die zelf in maart 2015 als 17-jarige de jongste Formule 1-debutant ooit werd.

Maar wat moet je eigenlijk allemaal doen om dat te bereiken? Een rondgang langs (oud-)coureurs en teambazen leert dat deze vier stappen in ieder geval cruciaal zijn: 1. Op tijd beginnen met karten

Het moet wel heel gek lopen als je zonder ooit in een kart te hebben gezeten, de top haalt. “Daarbij geldt: hoe eerder je begint, hoe beter je basis is”, zegt Giedo van der Garde, die als coureur in 2013 de Formule 1 haalde. Van de Garde begon zelf op 9-jarige leeftijd met karten.

Maar tegenwoordig is dat al bijna ‘oud’. Zo reed Max Verstappen toen hij 7 jaar was zijn eerste kartwedstrijd in België. “Maar het belangrijkste is vooral véél karten”, zegt raceveteraan en teambaas Frits van Amersfoort. “Je moet toch minimaal een keer per week in een kart zitten. Dan leg je een basis waar je later de vruchten van plukt.”

Volgens Van Amersfoort moet je grofweg vanaf een jaar of acht tot je zestiende wel gekart hebben op een goed competitief niveau. “Dat kan ook, er is nu elke week wel ergens een kartrace in Europa.”

2. Fit blijven en doorzetten

Wat door leken nog wel eens wordt vergeten in de professionele autosport, is de buitengewone fitheid en het doorzettingsvermogen van de coureurs. “Want als je fit bent, word je niet moe en kun je de hele race geconcentreerd blijven”, legt bandenexpert en oud-coureur Kees van der Grint uit. “En je moet natuurlijk tegenslag kunnen verwerken als je een wedstrijd verliest. Mentaal sterk zijn.”

Van der Grint kan het weten. Hij werkte jaren samen met de Duitse recordkampioen Michael Schumacher. “Hij was zo verschrikkelijk fit. Na een race zag je bij hem nog geen zweetdruppel. Zo kon hij ook in de laatste ronde nog blijven nadenken.” Topatleten

Zo zette de succesvolle Schumacher een trend in tijden […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Formule 1-coureur worden doe je zo: ‘Komt veel meer bij kijken dan talent’