Het laatste formule 1 nieuws

Formule 1 en Amerikaanse stratencircuits: Een goede combinatie?

Formule 1 en Amerikaanse stratencircuits: Een goede combinatie?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

In zijn wekelijkse column op de officiële website van de Formule 1 is oud-teambaas Ross Brawn lovend over het stratencircuit dat rondom het Hard Rock Stadium van de Miami Dolphins wordt aangelegd. “Het wordt een geweldig circuit, we merken dat het enthousiasme voor de Formule 1 in Noord-Amerika alleen maar groter wordt. Onze nieuwe partners zijn duidelijk fans. Het wordt een spetterend evenement en we kunnen niet wachten.”

Hoe hoopgevend de woorden van Brawn ook mogen zijn, de geschiedenis van de Formule 1-(straten)circuits in de Verenigde Staten is weerbarstig. In totaal was de Formule 1 op liefst tien verschillende locaties te gast in de VS, meer dan in welk land ook. Naast erkende en prachtige banen als Watkins Glen, Indianapolis en Circuit of the Americas kozen de Amerikanen ook vijf keer voor een stratencircuit. Met wisselend succes. United States Grand Prix West (Laguna Beach, 1976-1983)

De F1-fans aan de oostkust van de Verenigde Staten werden vanaf de jaren zestig verwend met de USGP op Watkins Glen, op enkele uren rijden van New York. Om de West-Amerikaanse markt te bedienen werd vanaf 1976 een F1-race georganiseerd in de straten van Laguna Beach. Die badplaats even buiten Los Angeles had in die jaren een mondaine allure en spiegelde zich maar wat graag aan Monaco. Ook het circuit vertoonde overeenkomsten met een relatief korte lengte, hoogteverschillen en een stuk langs het water. De race werd acht keer succesvol verreden, maar begin jaren tachtig besloot organisator en financier Chris Pook IndyCar uit te nodigen en dat betekende het einde van de Formule 1 in Californië. Clay Regazzoni, Ferrari 312T en Patrick Depailler, Tyrrell 007 Caesars Palace Grand Prix (Las Vegas, 1981-1982)

Eind jaren zeventig lag Las Vegas redelijk op z’n gat. De gokhoofdstad van de wereld had een bedenkelijke reputatie en dus kon een beetje promotie geen kwaad. Toen in 1980 bleek dat de organisatie van de USGP op Watkins Glen in financiële problemen verkeerde, meldde het Caesars Palace Hotel zich met een flinke zak geld bij Bernie Ecclestone. Een deal was zo gesloten, maar het hotel eiste wel dat de race op de […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Formule 1 en Amerikaanse stratencircuits: Een goede combinatie?