Het laatste formule 1 nieuws

Formule 1. Max, Jan en Huub

Formule 1. Max, Jan en Huub

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Op 5 september 2021 was de wereld voor het eerst sinds 24 augustus 1985 weer getuige van een Nederlandse Grand Prix. Max Verstappen won tijdens een race die vooral vanwege de bandentactiek even spannend was, en opmerkelijk was hoe stoïcijns hij als eerste de finish passeerde. Alles viel op zijn plek, de vrije training en de kwalificatie vielen in Nederlands voordeel uit, de internationale pers was lovend over de organisatie en de zon daalde bijkans uit de hemel neer. Het verliep zó goed dat de zege van Verstappen een vanzelfsprekend onderdeel leek te zijn van het perfecte plaatje. Totdat ik aan vroeger dacht, aan de laatste Nederlandse Grand Prix van de vorige eeuw.

Tegenwoordig is het naar binnen halen van een Formule 1 Grand Prix een prestatie van formaat. En na de tegenvaller van vorig jaar, toen kersvers Corona de doorgang van de Dutch Grand Prix van 2020 verhinderde, rechtte de organisatie nog eens de rug. Zoals gezegd viel tijdens een lang septemberweekend alles samen. Ja, ik had mijn bedenkingen over de grote gevaccineerde geplaceerde toestroom en dacht aan de organisatoren van kleinere evenementen, die vanuit Den Haag steeds nul op het rekest krijgen. Maar toch: de Grand Prix van Nederland, dat klinkt groots. En dat was het ook.

Ondertussen was het begeleidende Ziggo-commentaar goed voor een uitbreiding van mijn vocabulaire. Een bloemlezing. Max managet zijn pace. Perez, hij is nu pumped up. Who is next. Bottas is taking the long way now. Bottas gaat gewoon voor de snelste ronde. Ja. Hij denkt: ammehoela! The Buzz die van de tribunes komt is prachtig. En de allermooiste: Max zit in zijn Salsa. Mijn zoon en ik keken en luisterden, en vonden alles vermakelijk. De popie jopie teksten van de commentatoren incluis. Hoe anders was dat nog in 1985, het jaar overigens dat de term Popie Jopie door het Pisa van Spaan en Vermeegen werd geïntroduceerd. Aanleiding: de Paus kwam naar Nederland.

Enkele maanden na het hoog geëerde bezoek uit Vaticaanstad werd de laatste Nederlandse Grand Prix van de vorige eeuw gereden, Zandvoort kwijnde weg binnen een steeds commerciëler wordend perspectief. Ja, Ecclestone […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Formule 1. Max, Jan en Huub