Het laatste formule 1 nieuws

Formule 1-rookies 2021: Wie is Nikita Mazepin en hoe kwam hij in de koningsklasse terecht?

Formule 1-rookies 2021: Wie is Nikita Mazepin en hoe kwam hij in de koningsklasse terecht?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

© Haas F1 / LAT Images Mazepin begon zijn race carrière in 2015 in de Formule Renault 2.0 Euro. Dat jaar reed Mazepin voor Josef Kaufmann Racing. En via velen andere junioren klassen kwam die in 2018 terecht in de GP3 series. Dat jaar reed de Rus voor ART Grand Prix. Mazepin won dat jaar vier races. Twee hoofdraces in Spanje en Hongarije en twee sprintraces in België en Abu Dhabi. Uiteindelijk werd die tweede dat jaar achter Anthoine Hubert. Het jaar daarop mocht Nikita Mazepin Formule 2 rijden ook voor ART. 2019 viel tegen voor Mazepin. Hij pakte maar elf punten waarmee hij als achttiende eindigde, terwijl teamgenoot Nyck de Vries kampioen werd met 266 punten. Een tegenvallend jaar, maar ondanks de slechte resultaten mag Mazepin het nog een keer proberen met HitechGP in 2020.

En 2020 was een controversieel jaar voor de 21-jarige Rus. De race won een paar races, maar was ook betrokken bij een paar incidenten. Bijvoorbeeld in België bij de hoofdrace, toen Mazepin Yuki Tsunoda wijd duwde. Dit was een gevecht om de leiding en Mazepin bleef eerste. Iedereen dacht dat Mazepin had gewonnen, totdat de stewards Mazepin een straf gaven, waardoor Tsunoda de overwinning reglementair kreeg. Mazepin was hier heel boos om en reed het bord bij het podium omver waarbij die bijna Tsunoda aanreed. Hierdoor kreeg de Rus al veel kritiek. Ook bij de laatste race van het seizoen in Bahrein kreeg die kritiek door hele agressieve verdedigingsacties tegenover Felipe Drugovich en (alweer) Tsunoda. Hierbij duwde die ze off-track en liet die ze bijna crashen.

Het artikel gaat verder onder de advertentie

Tegen het eind van 2020 werd uiteindelijk bekend dat Mazepin voor Haas zou gaan rijden. Samen met Schumacher zou het Amerikaanse team een hele nieuwe line-up krijgen waarmee ze geld en talent konden combineren. We hoeven er natuurlijk niet omheen over het feit dat Mazepin door het geld dit zitje heeft. Haas heeft het geld hard nodig om de auto te kunnen door ontwikkelen dus moesten ze deze keuze maken. De meeste fans hadden hier begrip voor totdat Mazepin zelf in de fout […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Formule 1-rookies 2021: Wie is Nikita Mazepin en hoe kwam hij in de koningsklasse terecht?