Het laatste formule 1 nieuws

Formule 1-rookies 2021: Wie is Yuki Tsunoda en hoe kwam hij in F1 terecht?

Formule 1-rookies 2021: Wie is Yuki Tsunoda en hoe kwam hij in F1 terecht?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

© Getty Images/Red Bull Contentpool Tsunoda begon zijn carrière als coureur rond zijn negende. Zo werd hij in 2009 al derde in de expert klasse van de Oost Japanse junioren (nee, die wordt niet uitgezonden door Ziggo). Via vele lokale en nationale kampioenschappen met afwisselende resultaten heeft Tsunoda omhoog kunnen klimmen naar de Formule 1 . Gespeculeerd wordt dat de jonge coureur bij het zusterteam van Red Bull een streepje voor had doordat motorleverancier Honda maar al te graag een Japanse coureur zou zien in ‘hun’ auto.

De associatie met Honda komt niet zomaar uit de lucht vallen: sinds 2017 maakt Tsunoda deel uit van het Honda juniorenprogramma. Na enkele testen mocht hij rijden in de Japanse Formule 4, wat resulteerde in een derde plek in het kampioenschap. Het daarop volgende jaar deed hij weer mee en werd ditmaal kampioen. In 2019 was Tsunoda te vinden in de Formule 3, en maakte nu niet alleen deel uit van het juniorenteam van Honda, maar ook van het juniorenteam Red Bull. Naast dat Tsunoda hier hard voor heeft moeten werken, kwam deze samenwerking ook tot stand doordat Honda hetzelfde jaar motorleverancier werd van Red Bull. Tsunoda behaalde de negende plek in het kampioenschap van de Formule 3.

Het artikel gaat verder onder de advertentie

Na dit jaar in de Formule 3 kreeg Tsunoda direct de kans om door te stromen naar de Formule 2. Daar kwam hij onder andere Haas -rookie Nikita Mazepin tegen, waarmee hij de nodige aanvaringen had. Zo vochten de twee op circuit Spa-Francorchamps om de eerste plaats. Terwijl Tsunoda aanhoudend Mazepin probeerde in te halen, werd hij door een overtreding van Mazepin van de baan geduwd. Hoewel het er eerst op leek dat Mazepin de race had gewonnen, kreeg hij door zijn actie toch een 5-seconden penalty aan zijn broek en won Tsunoda de race. Grappig aan deze race is dat Haas-rookie Mick Schumacher derde werd, wat zorgde voor een podium met alle toekomstige F1-rookies!

Tsunoda werd uiteindelijk in het Formule 2-kampioenschap derde, maar vijftien punten achter kampioen Mick Schumacher en maar één punt achter Callum Ilott, die tweede werd.

Tsunoda zal […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Formule 1-rookies 2021: Wie is Yuki Tsunoda en hoe kwam hij in F1 terecht?