Het laatste formule 1 nieuws

Formule 1 ruilt champagne in voor wijn tijdens podiumceremonies

Formule 1 ruilt champagne in voor wijn tijdens podiumceremonies

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Formule 1-coureurs die dit seizoen op het podium terechtkomen, zullen zichzelf niet langer kunnen voorzien van een champagnedouche door middel van een fles ter waarde van 3000 pietermannen leeg te spuiten. De ceremonie wordt nu namelijk afgetopt met een scheutje bruisende wijn. Dit vanwege een deal tussen de sport en wijnproducent Ferrari Trento.

Het Italiaanse bedrijf – dat geen lijntjes heeft met het team van Ferrari – heeft het stokje overgenomen van Carbon en zal de komende drie jaar fungeren als de officiële wijnleverancier van de Formule 1. De naam Ferrari Trento zal dan ook prominent aanwezig zijn op en rondom het podium. Het is niet de eerste keer dat het merk haar opwachting maakt in de sport. In 1980 was het namelijk ook leverancier tijdens de Grand Prix van Italië, die destijds verreden werd op het Autodromo Enzo e Dino Ferrari in Imola.

Artikel gaat verder onder video

Geschiedenis van het champagnespuiten
Het champagnespuiten op het podium, is iets dat al sinds jaar en dag samengaat met de autosport. De feestelijke traditie is ontstaan in de jaren ’60 en is eigenlijk voortgekomen uit een ongelukje. Het begon namelijk allemaal toen Joseph Siffert in 1966 de prestigieuze 24-uur van Le Mans wist te winnen. Hij trok na afloop een fles champagne los, maar doordat deze onder druk stond, spoot hij het vooraanstaande publiek per ongeluk onder. Toen Dan Gurney één jaar later de race won en vervolgens de toeschouwers dit keer bewust nat spoot, was de traditie geboren. Controverse Lewis Hamilton
Het hele gebeuren heeft echter ook wel eens tot controverses geleid. Zo werd Lewis Hamilton wereldwijd het onderwerp van kritiek, toen hij na het winnen van de Grote Prijs van China in 2015 een dame op het podium van dichtbij de volle laag in haar gezicht gaf. De zevenvoudig wereldkampioen werd beticht van seksisme, al waaide deze storm vervolgens ook vrij snel weer over.

Lees het hele artikel op de volgende pagina Formule 1 ruilt champagne in voor wijn tijdens podiumceremonies