Het laatste formule 1 nieuws

Fotograaf Andreas Terlaak over zijn favoriete foto's

Fotograaf Andreas Terlaak over zijn favoriete foto’s

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De Vooravond introduceert de rubriek: ‘Het VoorBeeld’. Hierin vragen wij Nederlandse fotografen drie favoriete foto’s uit eigen oeuvre te belichten. Hoe kwam de foto tot stand? Wat is het verhaal achter de foto? En waarom is juist deze een favoriet van de fotograaf?

In de tweede editie Andreas Terlaak. Hij werkt veel voor NRC Handelsblad, is gespecialiseerd in portret- en concertfotografie en viel driemaal in de prijzen voor de Zilveren Camera. Naast zijn passie voor concerten en muziek, heeft Andreas een voorliefde voor Formule 1-fotografie. Amy Winehouse

Deze foto -gemaakt in februari 2007, is heel belangrijk voor mijn carrière geweest. Aan het einde van dat jaar besloot ik fulltime te gaan freelancen en mijn vaste baan op te zeggen. Toen ik net die grote stap had gemaakt, won ik met deze foto de eerste prijs in de Zilveren Camera. Dat gaf me behalve zelfvertrouwen en de bevestiging dat ik de juiste keuze had gemaakt, ook geloofwaardigheid als fotograaf naar de buitenwereld toe en vormde zo een behoorlijke duw in mijn rug.

Ik wilde heel graag naar Amy’s concert, omdat er om haar naam een enorme ‘buzzzzzzzz’ hing. Het was een nachtconcert en we mochten gedurende het hele concert fotograferen. Meestal moeten de fotografen na drie nummers de zaal uit, en vaak vind ik dat ook niet erg, maar dit concert heb ik lekker door kunnen fotograferen. Ik heb die avond niet veel collega’s gezien en er is dus weinig beeld van dit concert. Bij concertfotografie kan je maar in beperkte mate iets regisseren. Je kan proberen je te onderscheiden door op een andere plek te gaan staan dan andere fotografen en natuurlijk door in jouw eigen stijl te fotograferen. Maar je kan tijdens een concert niet even tegen Amy zeggen: ga daar eens even staan en doe dit of doe dat eens. Tegenlicht kan soms heel lastig zijn, maar ik vind het juist heel mooi en zoek het soms bewust op. Toen ik dit licht door haar benen zag schijnen drukte ik heel bewust af.

Later dat jaar zou ze op Pinkpop en North Sea Jazz staan, maar bij beide […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Fotograaf Andreas Terlaak over zijn favoriete foto’s