Het laatste formule 1 nieuws

Fry: 'Binnen een week kan ik iets kopiëren en op mijn eigen auto plaatsen'

Fry: ‘Binnen een week kan ik iets kopiëren en op mijn eigen auto plaatsen’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Elk jaar worden vol trots de nieuwe Formule 1 auto’s gepresenteerd, maar meer dan eens zijn het niet de auto’s die we zien tijdens de testdagen. Volgens Alpine technisch directeur Pat Fry is het niet meer dan logisch dat teams hun kaarten dicht bij de borst houden.

De dagen voor de wintertest werden door de teams gebruikt om uitgebreid hun nieuwe bolides voor het 2021 seizoen te tonen. Maar hoewel de auto’s wel de nieuwe livery toonden, werd meer dan eens niet de echte nieuwe auto getoond. Zo hebben Mercedes en McLaren bepaalde delen van de auto gecensureerd, terwijl Red Bull Racing helemaal geen foto’s van de RB16B heeft laten zien. Pas tijdens de wintertest werd de echte auto getoond aan het publiek en de rest van de teams.

Het is opvallend, maar volgens Pat Fry is het helemaal niet zo raar dat teams zo ver gaan om hun geheimen zo lang mogelijk geheim te houden. “Het is ook meer een principe dat iets anders, om eerlijk te zijn. Je geeft nooit iets weg. Dat heb ik al dertig jaar geleerd, dus het is lastig om dat nu te gaan veranderen” , vertelt de technisch directeur van Alpine aan Autosport.com . Kopiëren in recordsnelheid

Maar het gaat ook verder dan simpelweg een gewoonte. “In realiteit kan ik iets zien op een auto van iemand anders, of dat nu een ander stukje op de auto of een andere vorm vloer is, en ik kan precies hetzelfde testen in de tunnel twee dagen later. Na een week kan ik dat onderdeel al op de auto hebben. Dat is wel belangrijk om in je achterhoofd te houden” , legt de topman uit.

De regels zijn dit jaar ook veel veranderd, waardoor het voor veel teams gokken is of ze de juiste beslissing hebben genomen tijdens het ontwerpen van de auto. “Het is vrij makkelijk om te reageren en te kijken of iemand iets heeft dat beter werkt dan de rest. Ik denk dat dat de natuur is van Formule 1. We denken allemaal dat we slim zijn en we houden ons werk geheim en […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Fry: ‘Binnen een week kan ik iets kopiëren en op mijn eigen auto plaatsen’