Het laatste formule 1 nieuws

‘Geen stuk hout in mijn nek’

‘Geen stuk hout in mijn nek’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Nu op 1 januari 2021 de nieuwe Wet franchise van kracht wordt, ziet automotive advocaat Caspar Rutten bij diverse partijen een afwachtende houding, of onzekerheid of de wet wel op hen van toepassing is. Uit een gesprek met Freek Blekxtoon komt een aantal van deze twistpunten duidelijk naar voren.

Als algemeen directeur van Group Auto Nederland is Freek Blekxtoon onder andere verantwoordelijk voor de garageformules Autoexcellent en CarXpert, die goed als franchiseformules te beschouwen zijn. Het gesprek met Caspar Rutten vindt plaats via Microsoft Teams, geheel coronaproof en zeker niet minder geanimeerd dan wanneer de twee elkaar in levenden lijve zouden hebben gesproken.

In plaats van de eerste vraag af te wachten steekt Freek Blekxtoon meteen van wal met de opmerking dat hij moeilijk kan beoordelen welke van zijn formules nu wel en welke niet onder de wet vallen. “Het is mij met name niet helemaal duidelijk wat de definitie is van een franchiseformule. In ons geval zijn we bovendien met zijn allen zowel franchisegever als franchisenemer, omdat bij ons de coöperatieve vereniging de eigenaar is van de franchiseformule.”

“Daarbij hebben we verschillende formules, de ene wat harder dan de andere. Zijn er gradaties in franchise, of is alles met een logo een franchiseformule? Bij Autoexcellent heb je bijvoorbeeld duidelijk te maken met een bepaalde uitstraling, met bepaalde verplichtingen ten aanzien van een showroom, omdat occasionverkoop een onderdeel uitmaakt van die formule. Aan de andere kant van het spectrum heb je bijvoorbeeld Brembo Expert, met één dag verplichte training en waarvoor je tegen betaling ook bijbehorende kleding kunt aanschaffen, maar wat in feite niet veel meer is dan een commercieel verhaal.” ‘Soms is het evident of iets een franchiseformule is, maar vaak zul je daarvoor eerst alle feiten en afspraken goed in beeld moeten brengen.’

Caspar Rutten zegt dat Blekxtoon zich met zijn twijfels in het goede gezelschap bevindt van de staatssecretaris van Economische Zaken, Mona Keijzer. “Zij heeft daar bij de behandeling van de wet ook vragen over gekregen. Het is volgens haar aan de rechter om uiteindelijk uit te maken of iets een franchiseformule betreft, omdat ze niet precies kan […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina ‘Geen stuk hout in mijn nek’