Het laatste formule 1 nieuws

Geen volkslied voor Nikita Mazepin: Petrov vindt het 'volkomen absurd'

Geen volkslied voor Nikita Mazepin: Petrov vindt het ‘volkomen absurd’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

© Haas F1 / LAT Images | Nikita Mazepin Als gevolg van een beslissing van het Hof van Arbitrage voor Sport mag Nikita Mazepin in 2021 niet onder de Russische vlag rijden. Zijn landgenoot en voormalig Formule 1 -coureur Vitaly Petrov vindt de beslissing te ver gaan.

Tijdens de winterspelen van 2014 in het Russische Sochi zijn bewijzen gevonden dat Rusland zich heeft bemoeid met het dopingbeleid. Een en ander had tot gevolg dat dopinggebruik onder het tapijt werd geveegd. Na een uitvoerig onderzoek is besloten om Russische atleten te verbieden om onder hun nationale vlag te laten uitkomen. En datzelfde geldt dus ook voor onder andere Formule 1-coureurs en WRC-coureurs. De maatregel is van kracht sinds december 2020 en geldt tot en met 16 december 2022.

Nikita Mazepin ondervindt hierdoor nadeel, omdat hij niet mag rijden onder zijn eigen nationale vlag. Het alternatief is de vlag van de Russische Automobiel Federatie. De organisatie bevestigde eerder deze het besluit van WADA (World Anti-Doping Agency) en laat de coureurs onder hun vlag rijden, iets wat wel is toegestaan.

Zoals gezegd is Vitaly Petrov niet te spreken over de maatregel, die ook autocoureurs treft. Petrov, die zelf de jaren 2010, 2011 en 2012 in de Formule 1 uitkwam voor Renault en Caterham, vind het niet eerlijk dat een dergelijke maatregel niet eerlijk is. “Ik vind dat iedere atleet persoonlijk aansprakelijk is voor zijn daden. Als iemand doping gebruikt, dan moet die persoon gestraft worden”, aldus Petrov.

“Voor mij is het volkomen onbegrijpelijk dat Russische sporters die wel eerlijk trainen, al hun energie en kracht in hun sport steken en dan het verbod krijgen opgelegd om hun vlag te verdedigen of hun volkslied te horen”, aldus de 36-jarige Rus.

De maatregel gaat verder dan alleen het niet afspelen van het volkslied en het rijden onder de nationale vlag. Ook mogen racefans niet met een Russische vlag op de tribunes of langs de baan zwaaien. En zelfs op de kleding van de marshalls tijdens het GP-weekend in Rusland mag geen Russische vlag prijken.

Lees het hele artikel op de volgende pagina Geen volkslied voor Nikita Mazepin: Petrov vindt het ‘volkomen absurd’