Het laatste formule 1 nieuws

Grand Prix toont waar grenzen liggen van grote evenementen

Grand Prix toont waar grenzen liggen van grote evenementen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Na een afwezigheid van 36 jaar keert dit weekeinde het Formule 1-circus terug op Circuit Zandvoort. Weinig sportevenementen hebben de gemoederen – voor- en tegenstanders – de afgelopen jaren zo beziggehouden als de Dutch Grand Prix. Van geërgerde omwonenden en boze milieuactivisten tot extatische racefans en hunkerende horeca-uitbaters: iedereen heeft luid en duidelijk van zich laten horen. Dit is het dagelijkse commentaar van NRC. Het bevat meningen, interpretaties en keuzes. Ze worden geschreven door een groep redacteuren , geselecteerd door de hoofdredacteur. In de commentaren laat NRC zien waar het voor staat . Commentaren bieden de lezer een handvat, een invalshoek, het is ‘eerste hulp’ bij het nieuws van de dag. Argumenten over geluidsoverlast, energieverspilling, luchtvervuiling en aantasting van het kwetsbare duingebied werden in stelling gebracht tegenover de ultieme spanning van een gevecht tussen de snelste auto’s op aarde, het unieke talent van Max Verstappen, de promotiekansen van Nederland en Zandvoort – nog afgezien van het betoverende effect van een internationaal sportfeest dat jaarlijks 500 miljoen tv-kijkers trekt.

Dat de rentree van Zandvoort op de Formule 1-kalender samenvalt met een pandemie maakte de discussie er niet makkelijker op. Het lange raceweekend lokt tienduizenden toeschouwers naar het historische circuit aan de Noordzee, terwijl andere, niet-sportieve festivals al anderhalf jaar verboden zijn, onder meer wegens het ontbreken van vaste zitplaatsen. Het contrast voelt inderdaad ongemakkelijk.

De Dutch Grand Prix toont ondertussen wel aan waar tegenwoordig de grenzen liggen van grootschalige internationale evenementen in Nederland. De ambitie van het binnenhalen van de heilige graal, de Olympische Spelen, werd enkele jaren geleden al officieel opgegeven; te groot, te kostbaar, te ontwrichtend voor de samenleving van een klein land. Hoeveel levert het neerstrijken van zo’n kolossaal circus werkelijk op voor de bevolking?

Nederland is niet het enige land dat zich buigt over zulke vragen. Burgers in de meeste Europese democratieën eisen uitleg en nemen geen genoegen met gelikte animaties en juichende kosten-baten-analyses over het land dat nog maar één dapper besluit af is van een plek op de wereldkaart.

De kritische consument heeft geleerd door dergelijke bidbooks heen te prikken. Niet voor niets werd het EK voetbal dit […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Grand Prix toont waar grenzen liggen van grote evenementen