Het laatste formule 1 nieuws

Grosjean: "Ik wil weten waarom ik het bewustzijn niet verloor"

Grosjean: “Ik wil weten waarom ik het bewustzijn niet verloor”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Romain Grosjean wil graag begrijpen hoe het kan dat hij niet bewusteloos raakte tijdens zijn crash in Bahrein. De Fransman vertelt dat de Formule 1 veel kan leren van zijn ongeluk, om zo ook in de toekomst een andere afloop te voorkomen.

Vlak na de start van de Grand Prix van Sakhir maakte de Haas -coureur contact met de bolide van Daniil Kvyat , waarna hij op hoge snelheid de muur raakte. Hierbij brak zijn bolide in tweeën en vatte vervolgens vlam. Grosjean verdween in een vlammenzee, maar wist op wonderbaarlijke wijze én door adequaat ingrijpen van het medisch personeel na 28 seconden uit het vuur te ontsnappen. Hij hield ‘slechts’ lichte brandwonden, een verstuikte enkel en flink wat blauwe plekken over aan het ongeluk. De 34-jarige coureur bleef gedurende de crash bij bewustzijn. Iets dat volgens hem haast onmogelijk is, maar wat wel zijn leven heeft gered. “Met een impact van 60G, zou je het bewustzijn moeten verliezen,” vertelt hij in een video. “Je zou het bewustzijn op z’n minst voor een paar seconden moeten verliezen.” Grosjean kan zich alles grotendeels nog herinneren. “Je zou niet bij bewustzijn moeten zijn zoals ik was. Dat heeft mijn leven gered.”

De geroutineerde coureur wil graag gaan begrijpen hoe het kan dat hij wakker bleef, zodat de helm en hoofdsteun de veiligheid van de rijder in de toekomst nog beter kunnen waarborgen. “Er is veel dat we kunnen leren van het ongeluk. In mijn geval hebben we geluk dat ik nog leef, dat ik kan praten en dat ik mij alles kan herinneren.” Grosjean prijst de sport voor het verbeteren van de veiligheid door de jaren heen.

Lees het hele artikel op de volgende pagina Grosjean: “Ik wil weten waarom ik het bewustzijn niet verloor”