Het laatste formule 1 nieuws

Hamilton blikt terug op 2020: "Heb geleerd van tijdstraffen"

Hamilton blikt terug op 2020: “Heb geleerd van tijdstraffen”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ondanks zijn afwezigheid tijdens de Grand Prix van Sakhir vanwege een positieve coronatest, kende Lewis Hamilton een betrekkelijk eenvoudig seizoen op weg naar zijn zevende wereldtitel in de Formule 1. Onderweg scherpte de Mercedes-coureur ook nog eens menig Formule 1-record aan.

Alle reden dus voor Hamilton om met een goed gevoel de winter in te gaan, maar toch is de Engelsman kritisch op zijn eigen optreden dit seizoen. De straffen die hij dit seizoen ontving zijn hem een doorn in het oog.

Hamilton kreeg dit jaar drie keer een straf voor een race-incident. De eerste keer was tijdens de openingsronde in Oostenrijk. Hij kreeg daar een tijdstraf van vijf seconden na een botsing met Alexander Albon. De zwaarste sanctie kwam tijdens de Italiaanse Grand Prix. Hamilton kreeg op Monza zelfs een tijdstraf van tien seconden wegens het betreden van een gesloten pitstraat. Daardoor viel hij terug van de eerste naar de laatste plaats in de wedstrijd. Uiteindelijk zou hij zevende worden. Tot slot was er in Rusland de dubbele tijdstraf voor het uitvoeren van twee proefstarts op de verkeerde locatie. Die strafpunten werden hem kwijtgescholden, maar de Mercedes-coureur reageerde er destijds furieus op. Hij noemde de dubbele straf belachelijk en vond dat de wedstrijdleiding hem probeerde tegen te houden.

Achteraf geeft Hamilton toe dat die opmerkingen een momentopname was en dat er een groeiend besef is gekomen voor het werk van de stewards. “Uiteindelijk zeg je dingen in het heetst van de strijd”, legt Hamilton uit. “Als je soms het gevoel hebt dat je tegen de stroom inzwemt, is dat volgens mij een menselijke reactie. Terugkijkend moeten we concluderen dat we dingen anders hadden kunnen doen.” Volgens Hamilton is er mede door de bijzondere aard van het seizoen wederzijds respect ontstaan. “Ik denk dat er dit jaar veel groei is geweest, als sport hebben we stappen gezet. Ik zie de stewards eigenlijk zelden, maar ik heb het gevoel dat er meer begrip en respect is.”

Uiteindelijk hadden de sancties geen invloed op het seizoen, maar ze vielen wel samen met drie van de zes races die hij dit jaar niet wist te winnen. […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Hamilton blikt terug op 2020: “Heb geleerd van tijdstraffen”