Het laatste formule 1 nieuws

Hamilton: "Moeten juist wel naar Saoedi Arabië om mensenrechten aan te kaarten"

Hamilton: “Moeten juist wel naar Saoedi Arabië om mensenrechten aan te kaarten”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Lewis Hamilton verzekerde zich in Turkije van het wereldkampioenschap, maar toch is de Brit naar eigen zeggen nog niet uitgestreden. In de drie races die nog komen, kan de Brit niet alleen zijn recordaantal overwinningen verder opkrikken; zijn strijd tegen racisme gaat eveneens door. Hamilton denkt dat zijn strijd voor gelijkheid eraan heeft bijgedragen dat hij dit seizoen ook weer sterk voor de dag kwam.

“Dat is wat mij echt gedreven heeft dit seizoen. Dat zie je ook terug in mijn manier van rijden, want dit seizoen was het heilige vuur terug”, zegt Hamilton tegen SkySports , die vindt dat hij daarmee een dubbelslag heeft geslagen. “Ik heb dit seizoen mijn kampioenschap al binnen, maar er komt nog een overwinning aan. Een die we samen hebben geboekt”, verwijst hij naar de racisme-statements die de Formule 1 maakt voor aanvang van iedere race.

“Toen we de Black Lives Matter-beweging zagen, gaf me dat zoveel drive . Ik realiseerde me dat we ons platform (de Formule 1) moeten gebruiken. Er zijn zoveel organisaties die een oogje toeknijpen in dit soort situaties en die als excuus gebruiken dat dat allemaal politiek is. Maar mensenrechten heeft niets met politiek te maken. Iedereen zou gelijk moeten zijn en wij gaan naar al die landen toe waar dat een probleem is.”

Volgend jaar komt daar een nieuwe bestemming bij met een Grand Prix in Djedda, een miljoenenstad in Saoedi Arabië. Moet je daar dan niet gaan racen? In een eerste reactie zei Hamilton dat hij niet goed genoeg op de hoogte was van de situatie om daar iets over te zeggen. Nu denkt hij dat de Formule 1 er juist naartoe moet zodat de zorgen kunnen worden geuit. “We hoeven die gebieden niet buiten te sluiten als we de Formule 1-kalender samenstellen. We moeten kijken hoe we de betrokkenheid kunnen vergroten en hoe we dit platform kunnen gebruiken om verandering te bewerkstelligen.”

In een reactie aan verschillende media, waaronder RacingNews365 , laat de president van de Saoedische motorsportfederatie weten dat ‘Saoedi Arabië niet is zoals alle andere landen’ en dat er ‘dingen zijn die mensen ergens anders wel kunnen […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Hamilton: “Moeten juist wel naar Saoedi Arabië om mensenrechten aan te kaarten”