Het laatste formule 1 nieuws

‘Herrie maken is het verdienmodel’, zeggen de race-critici

‘Herrie maken is het verdienmodel’, zeggen de race-critici

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tegengeluid Grand Prix De stikstofuitstoot tijdens de autoraces is volgens activisten veel groter dan was voorgesteld. „Dan schieten de emissies omhoog.” Het Circuit Zandvoort in juni op een ‘gewone’ racedag. De verwachting dat de GP zou worden gecompenseerd met minder herrie in de rest van het jaar is niet uitgekomen, zeggen actievoerders. ‘Wwwwiiiieeee, wwwwiiiieeee, wwwwiiiieeee.’ Niet iedereen is enthousiast over het geluid van de gillende motoren, dat niet alleen dit weekeinde maar het hele jaar door vanuit Zandvoort over de Kennemer duinen raast. „Het is een naar muggengeluid, een eeuwig gezoem dat bij westenwind kilometers ver buiten Zandvoort te horen is”, zegt Karel van Broekhoven uit Haarlem, voorzitter van de lokale afdeling van Milieudefensie en bovendien voorzitter van het milieuplatform Rust Bij de Kust.

Van Broekhoven: „De Grand Prix is de druppel die de emmer doet overlopen. Wij strijden tegen het totale gebrek aan inlevingsvermogen van het circuit en de gemeente Zandvoort voor de overlast in de buurgemeenten. Op nette vragen of het wat minder kan met de dagelijkse rotherrie, is het antwoord: ‘nee, dat kan niet, lekker puh’. Men gedraagt zich als een asociale, egoïstische buurman.”

Van Broekhoven schat dat circa vijftigduizend omwonenden hinder ondervinden van het circuit, vooral bij westenwind. Dinsdag sprak hij met de Zandvoortse wethouder. Over of het alsjeblieft wat minder kan. „Onmogelijk, wordt ons dan gezegd.”

Tal van rechtszaken hebben niet kunnen verhinderen dat de Grand Prix dit weekeinde na 36 jaar eindelijk weer kan worden verreden, na ruim een jaar vertraging als gevolg van corona. De Grand Prix is juridisch mogelijk, legt een woordvoerder van Zandvoort uit, doordat het circuit twaalf dagen per jaar de wettelijke vergunde geluidsnormen mag overschrijden.

Hij verwijst naar de site van de gemeente: „Het circuit blijft met de Dutch GP binnen het maximaal aantal dagen waarvoor ontheffing van geluidsnormen geldt, doordat andere evenementen opgaan in het Formule 1-programma of verdwijnen.” Het circuit zelf meldt op zijn site: „Door strikte handhaving op het geluid dat voertuigen die op het circuit rijden produceren, alsmede door het voeren van geluidsdempers wordt getracht het geluid afkomstig van het circuit zoveel mogelijk te reduceren.” Mondiale aandacht

De […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina ‘Herrie maken is het verdienmodel’, zeggen de race-critici