Het laatste formule 1 nieuws

Het EK voetbal moet straks een voetbalfeest worden. Maar hoe?

Het EK voetbal moet straks een voetbalfeest worden. Maar hoe?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Fans van het Nederlands elftal bij het WK-kwalificatieduel met Bulgarije in 2017. Het is het grootste sportevenement in Roemenië sinds de val van het communisme in 1989. Dus ja, corona of niet, Boekarest is vastbesloten om het EK voetbal te kunnen huisvesten, zegt Razvan Mitroi, woordvoerder van de Roemeense voetbalbond. „We staan naast elf grote Europese steden en spelen in de ‘Premier League’ van het Europese voetbal. We willen bijdragen aan het beste EK ooit.”

Bij de UEFA horen ze waarschijnlijk niets liever. Maar het beste EK ooit: hóé dan?

Vijf maanden voor de openingswedstrijd tussen Italië en Turkije in Rome, op 11 juni, is het nog nauwelijks denkbaar dat deze editie het grote voetbalfestijn wordt dat toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini bedacht ter viering van het zestigjarig bestaan van het EK. Feest van Bilbao tot Baku: Platini wentelde zich in de slingers.

Maar nu, bijna een jaar nadat het EK vooruit werd geschoven, is er nog altijd veel onzeker. Het EK is een puzzel waarvan slechts de contouren duidelijk zijn. Namelijk: dat 24 landen vanaf 11 juni een maand lang om de Europese titel strijden, verspreid over twaalf speelsteden, waaronder Amsterdam. De verdere invulling is voer voor speculatie, mede doordat er door de opzet van het toernooi twaalf regeringen bij betrokken zijn, met elk hun eigen virusaanpak en vaccinatiestrategie.

Een voorbeeld: het zou zomaar kunnen dat in Boedapest straks in een vol stadion mag worden gespeeld, terwijl de Johan Cruijff Arena halfleeg blijft als Oranje daar zijn drie groepsduels speelt. En stel dat er wel 50.000 man welkom is. Wat te doen met de fans van de tegenstanders, de duizenden Oekraïners, Oostenrijkers en Noord-Macedoniërs die ook onderdeel van het feestje willen zijn?

„Grote kans dat wij onze kwetsbare mensen tegen die tijd voldoende hebben beschermd, maar dat je met andere landen speciale afspraken moet maken”, zegt Gijs de Jong, namens de KNVB toernooidirecteur in Nederland. Terug naar de tekentafel

Nadat het werk enkele maanden heeft stilgelegen, zijn hij en zijn collega’s bij de gemeente Amsterdam, Schiphol en de Arena nu weer naar de tekentafels teruggekeerd. De UEFA heeft hen en de andere speelsteden […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Het EK voetbal moet straks een voetbalfeest worden. Maar hoe?