Het laatste formule 1 nieuws

Het medaillesysteem van Ecclestone: Verstappen nóg dichter bij de titel

Het medaillesysteem van Ecclestone: Verstappen nóg dichter bij de titel

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

We schrijven eind november 2008. Het Formule 1-seizoen had net een zinderende finale op Interlagos achter de rug. Spanning tot de laatste bocht van de laatste ronde van de laatste race. ” Is that Glock?!” McLaren-coureur Lewis Hamilton had aan de vijfde plaats uiteindelijk genoeg om zijn eerste wereldtitel veilig te stellen, ten koste van Ferrari-rivaal Felipe Massa .

Een paar weken later kwam toenmalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone met een nieuw idee: weg met de punten (destijds nog voor de top acht), het is tijd voor medailles! Met het nieuwe concept zou er na elke race een gouden, zilveren en bronzen medaille worden uitgereikt aan de podiumfinishers. Wie aan het einde van het seizoen de meeste plakken behaald heeft, mocht zich wereldkampioen noemen. Hij vond dat er te weinig ingehaald werd – dat hebben we vaker gehoord – en dat er harder geknokt zou worden als er medailles in plaats van punten op het spel stonden. . Om het niet al te eenvoudig te maken voor de fans, zou er bij het constructeurskampioenschap nog wel met de toenmalige puntentelling gewerkt worden.

Ecclestone was ervan overtuigd dat de medailles er zouden komen. “De FIA en alle teams zijn voor dit plan. Alle teams zijn er blij mee. De reden dat we dit gaan doen, is dat ik moe wordt van al dat gepraat dat er te weinig word ingehaald in de Formule 1. Als we met medailles gaan werken, is het niet meer mogelijk om wereldkampioen te worden zonder dat je voor de zege gaat.” In het seizoen 2008 zou Felipe Massa met zes zeges wereldkampioen zijn geworden, ten opzichte van de vijf van Hamilton.

Niet iedereen was even enthousiast over het plan. Voormalig teambaas Eddie Jordan, ook toen al niet op zijn mondje gevallen, uitte stevige kritiek: “Dit plan slaat nergens op”, vertelde de Ier tegen BBC Radio . “Ik was zelf een van de teambazen die er destijds voor pleitte dat er ook punten moesten komen voor de zevende en de achtste plaats. We moeten niet vergeten dat een puntje voor een minder groot team net zo belangrijk kan zijn […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Het medaillesysteem van Ecclestone: Verstappen nóg dichter bij de titel