Het laatste formule 1 nieuws

Het ondernemersleven van ‘pandjesprins’ Bernhard jr.

Het ondernemersleven van ‘pandjesprins’ Bernhard jr.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Prins Bernhard jr. op het circuit van Zandvoort. Het is begin 2019 als een Amsterdamse gemeenteambtenaar op een vastgoedcongres een foto gebruikt van prins Bernhard jr. „Dat willen wij dus niet”, zegt hij tegen de zaal. De vastgoedondernemers vinden het ongepast: voor hen is Bernhard iemand die zijn zelfverdiende geld investeert in huizen. Hoewel het niet netjes is om regels te overtreden, zijn die regels ook vaak niet duidelijk, vinden zij. Bernhard doet niets anders dan anderen.

Zie hier het dilemma van een zakenprins, dat journalisten Michael Couzy en Maarten van Dun schetsen in hun boek over Bernhard jr. Het dilemma van een prins die zakenman wil zijn, maar door zijn afkomst altijd aan een hogere ethische standaard wordt afgemeten. Van een prins die zijn eigen geld moet verdienen omdat hij geen lid is van het Koninklijk Huis en dus geen staatstoelage krijgt. Maar áls hij geld verdient en dat te ostentatief uitgeeft, wordt er schande van gesproken.

Van een prins die aan de ene kant beoordeeld wil worden als individu, maar volgens Couzy en Van Dun ook willens en wetens profiteert van zijn naam. Zo beschrijven ze onder meer hoe bij veel van zijn zakendeals Bernhard zijn afkomst gebruikt – of misbruikt, afhankelijk van je perspectief. Hij staat bijvoorbeeld toe dat zijn compagnons klanten binnenhalen door te bellen als ‘het secretariaat van Bernhard van Oranje’. Gedetailleerd, en op basis van talloze bronnen (al wilde de prins bij voorbaat niet meewerken aan dit ‘kutboek’), beschrijven de auteurs in Zakenprins. De jacht naar succes van Bernhard van Oranje zakendeals van de prins en diens partners. Van koeriersbedrijf Ritzen Koeriers, dat hij nog in zijn studententijd oprichtte, tot de vastgoedportefeuille die hem de bijnaam ‘pandjesprins’ oplevert, en het racecircuit op Zandvoort dat hij nieuw leven in wil blazen.

Alle initiatieven hebben een aantal dingen gemeen. In positieve zin: Bernhard ziet kansen die anderen niet zien, en is volgens de journalisten een ‘onuitputtelijke bron van ideeën’. Maar hij is ook iemand die rekkelijk omgaat met de regels. Sommige deals zijn ronduit bedenkelijk, en Bernhard zou vooral beter onderzoek hebben kunnen doen naar degenen met wie […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Het ondernemersleven van ‘pandjesprins’ Bernhard jr.