Het laatste formule 1 nieuws

Hill wees Stewart-zitje voor 1997 ‘met pijn in het hart af’

Hill wees Stewart-zitje voor 1997 ‘met pijn in het hart af’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Hill werd in 1996 wereldkampioen in de Formule 1 , maar Williams liet hem aan het eind van dat jaar weten te kiezen voor een nieuwe line-up. De formatie van Frank Williams tekende Heinz-Harald Frentzen als de nieuwe teamgenoot van Jacques Villeneuve. Dat nieuws kwam als een verassing voor Hill en de Brit had daardoor nog maar beperkte mogelijkheden voor het volgende jaar. Hij tekende uiteindelijk voor Arrows, dat team – toen nog Footwork – scoorde dat jaar slechts één WK-punt.

Hill stond wel in de belangstelling van drievoudig Stewart, die samen met zijn zoon Paul een nieuw team had opgericht. Stewart Grand Prix zou in 1997 het fabrieksteam van Ford worden. In zijn boek onthulde Stewart dat hij Hill bovenaan zijn verlanglijstje had staan, maar die deal kwam nooit van de grond. Tijdens een evenement genaamd The Mindset of Champions, georganiseerd door Ignition Human Performance in samenwerking met Motorsport Tickets , deed Hill zijn kant van het verhaal.

“Hij deed me een heel goed aanbod”, zei Hill die Stewart in zijn kindertijd al kende. “Maar ik moet zeggen, mijn hart brak toen ik het af moest wijzen. Het was zeker een soort droom geweest, maar voor m’n carrière was het risico gewoon te groot. Ze hadden nog nooit een Formule 1-team gehad. Ik denk dat Jackie me wel begreep. Om vanuit een winnende auto over te stappen naar een team dat nog nooit geracet had, was voor mij een te grote stap. Ik had overigens geen enkele twijfel dat Jackie en Paul het zouden flikken.”

Stewart vertelde vervolgens zijn kant van het verhaal. Hij en Paul gingen naar Ierland om met Hill te onderhandelen en hem te overtuigen om te tekenen voor 1997. “De klootzak weigerde te tekenen!”, zei Stewart met een lach. “We wilden hem zo graag, we gingen zelfs naar Ierland waar hij destijds woonde. We vlogen daarheen om met ‘de grote’ Damon Hill te praten. Natuurlijk was hij er niet, dat had wel zo moeten zijn, maar toen hij er eenmaal was wilde hij niet in die verdomde wagen rijden… Dus hij ging naar een ander team. Ik […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Hill wees Stewart-zitje voor 1997 ‘met pijn in het hart af’