Het laatste formule 1 nieuws

Historie: Grands Prix in hartje winter: Gelukkig nieuwjaar, start your engines!

Historie: Grands Prix in hartje winter: Gelukkig nieuwjaar, start your engines!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Historie: Grands Prix in hartje winter: Gelukkig nieuwjaar, start your engines! Het vreemde seizoen van 2020 werd in december afgesloten in Abu Dhabi. De aankondiging van Sergio Pérez bij Red Bull Racing en de rumoer rondom het contract van Lewis Hamilton zorgden voor nog enige opwinding, maar nadien is de Formule 1 in een winterslaap gesukkeld. We zullen geduld moeten hebben tot maart voordat alles weer losbarst.

Maar er zijn tijden geweest dat het wereldkampioenschap in hartje winter al van start ging. Op 18 januari in 1953 was de primeur van een zogeheten ‘winter’ Grand Prix. Voor het eerst in Zuid-Amerika, voor het eerst in Argentinië, voor het eerst buiten Europa onder de paraplu van de FIA. Natuurlijk, de Indianapolis 500 stond ook op de kalender tussen 1950 en 1960, maar de organisatie van de legendarische wedstrijd had haar eigen Amerikaanse regels. Op het Autodromo Galvez werd de Grand Prix verreden. Ferrari pakte een dubbelzege en Albert Ascari – een ware racelegende – stond op het hoogste schavot. De jaren daarna zou de nationale held, Juan Manuel Fangio , de dienst uitmaken. Van 1954 tot en met 1957 won de Argentijn zijn thuiswedstrijd. De vijfvoudig wereldkampioen heeft nog steeds de meeste zeges in Buenos Aires op zijn naam staan. Het jaar daarop won zijn eeuwige rivaal Stirling Moss de Zuid-Amerikaanse GP. In 1959 werd de wedstrijd niet in de kalender opgenomen, maar daarna keerde de koningsklasse in 1960 voor de laatste keer terug. In de maand februari werd voorlopig de laatste editie georganiseerd.

De seizoenen daarna was de opening van het Formule 1-kampioenschap steevast in de maand mei. Eenmalig was de Dutch Grand Prix de start van een nieuw seizoen (1962), maar traditiegetrouw werd het bal geopend in het prinsdom van Monaco. Tot het jaar 1965. Menigeen zat nog lekker aan de champagne of de oliebollen, maar de coureurs en teams moesten gelijk aan de bak. Op Nieuwsjaarsdag werd er de Grand Prix van Zuid-Afrika verreden. Op het circuit van Prince George pakte tweevoudig kampioen Jim Clark de pole, de snelste ronde en een dominante overwinning in zijn Lotus -Climax. Champagne […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Historie: Grands Prix in hartje winter: Gelukkig nieuwjaar, start your engines!