Het laatste formule 1 nieuws

Hoe de schaatsbubbel in Thialf tot stand kwam

Hoe de schaatsbubbel in Thialf tot stand kwam

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geen wedstrijden in Japan, Calgary of Hamar, maar vijf weken schaatsen in het Thialf-stadion in Heerenveen. Een compleet schaatsseizoen werd afgelopen winter samengebald in een bubbel van vijf weken. Mede dankzij House of Sports en de KNSB werd voor de internationale schaatstop het pre-olympisch seizoen 2020/‘21 gered én kon de schaatsbond haar sponsors en fans nog bedienen.

In mei ontstond het idee van de schaatsbubbel al, nadat andere organisaties zoals de NBA, de Formule 1 en de A.S.O. beleid gingen maken. Aanvankelijk was de gedachte om in Heerenveen een bubbel te creëren voor de nationale schaatswedstrijden en drie wereldbekerwedstrijden in november en december, maar vanwege de dreigende tweede coronagolf betrachtte de internationale schaatsbond ISU voorzichtigheid.

De ISU had inmiddels de wereldbekerwedstrijden in Polen, Noorwegen en Amerika afgelast. Dat was het signaal om de nationale kalender opnieuw in te richten, zegt Patrick Wouters van den Oudenweijer (kortweg Wouters), directeur-eigenaar van House of Sports, in het vakblad Sport & Strategie. “Door de NK afstanden naar voren te halen, het NK sprint en het NK allround te splitsen en tussen kerst en Oud & Nieuw een kwalificatie voor de WK afstanden te rijden, die op dat moment nog gepland stonden voor Peking. Daar ontstond na overleg met de KNSB, de rijders en de ploegen al snel voldoende draagvlak voor. Zo konden we in elk geval onze nationale schaatsers een rijke kalender voorzetten.”

Hiermee konden KNSB en House of Sports tevens een proeve van bekwaamheid overleggen aan de ISU en aantonen dat schaatswedstrijden in een bubbel heel goed mogelijk waren. Wouters: “Begin november kregen we van de ISU bericht dat we ons bubbelidee voor het tweede deel van het seizoen wel mochten uitrollen.” Na enig gepuzzel tussen ISU, KNSB, House of Sports en stadion Thialf werd ook die kalender opnieuw ingericht. Wouters: “Gedurende die gesprekken kwam ook de boodschap dat de ISU en China in onderling overleg hadden besloten de WK afstanden in Peking van de kalender te halen. In een eerder stadium hadden we al tegen de ISU gezegd dat we, als deze wereldkampioenschappen niet zouden doorgaan, die wedstrijden, als we toch al een bubbel […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Hoe de schaatsbubbel in Thialf tot stand kwam