Het laatste formule 1 nieuws

Hoe de teamgenoten van Verstappen en Hamilton de titelstrijd kunnen beslissen

Hoe de teamgenoten van Verstappen en Hamilton de titelstrijd kunnen beslissen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Tijdens de Grand Prix van Turkije zagen we hoe enorm belangrijk het teamspel in de Formule 1 is. In het overgrote deel van 2021 leek het vooral een gevecht tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen te zijn, maar op Istanbul Park waren de nummer twee coureurs van Mercedes en Red Bull allesbepalend voor de WK-stand.

Door de overwinning van Valtteri Bottas in Turkije scoorde Verstappen namelijk fors minder punten dan maximaal haalbaar was. De teamgenoot van Hamilton won overtuigend de race en sleepte 26 punten binnen (een extra punt voor de snelste raceronde, red.) terwijl Verstappen genoegen moest nemen met P2 en 18 punten.

Hamilton kwam als vijfde over de finish en scoorde hiermee tien punten voor het kampioenschap. Na Turkije staat Verstappen zes punten voor, een simpel rekensommetje laat zien dat zonder de knappe prestatie van Bottas het gat al snel dertien of veertien punten had kunnen zijn. Sergio Perez heeft daarnaast aan de kant van Red Bull zijn diensten bewezen door Hamilton achter zich te houden.

De nummers twee van Red Bull en Mercedes waren duidelijk in vorm en hadden hierdoor enorme invloed in de WK-stand tussen Verstappen en Hamilton. Maar wat betekent dit voor de rest van het seizoen? Strategie kan allesbepalend zijn, maar kwalificatie Perez moet beter

Als we terugkijken naar de races in 2021, met uitzondering van de GP van Turkije, kan gezegd worden dat Bottas en Perez niet enorm veel invloed hebben gehad in de titelstrijd tussen Verstappen en Hamilton. Neem bijvoorbeeld een GP van Rusland: Bottas kon het Verstappen moeilijk maken, maar zette de deur wagenwijd open voor de Nederlander.

Kijkend naar Red Bull gaat het ook niet altijd even goed. Verstappen mist in vrijwel alle races rugdekking van Perez. De Mexicaan lijkt iets meer in vorm te komen, maar laat het nog liggen tijdens de kwalificaties. Op strategisch gebied kan een nummer twee-coureur enorm veel invloed hebben. Undercuts, overcuts, een tweede coureur kan het faciliteren of juist uitvoeren.

Daarnaast kost een inhaalactie, er van uitgaande dat de voorste coureur hard verdedigt, veel tijd. Wie in gevecht is met aanvallen of juist verdedigen verliest al snel rondetijd […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Hoe de teamgenoten van Verstappen en Hamilton de titelstrijd kunnen beslissen