Het laatste formule 1 nieuws

Hoe de wedstrijdleiding in 2017 staatsvijand van Verstappen-fans werd

Hoe de wedstrijdleiding in 2017 staatsvijand van Verstappen-fans werd

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

©Getty Images / Red Bull Contentpool De GP van de Verenigde Staten staat bij Gary Connelly nog vers in het geheugen. Max Verstappen had zich als zesde gekwalificeerd, maar moest vanwege een motorwissel vanuit de achterhoede van het veld aan de race beginnen. Tijdens de race stormde de Nederlander als een warm mes door de boter door het veld heen. Tegen het einde van de race kon Verstappen in de buurt van Kimi Räikkönen ( Ferrari ) komen.

In de laatste ronde ondernam de Red Bull-coureur een briljante inhaalactie op de Fin, en met succes. Verstappen kwam als derde over de eindstreep, maar moest zijn derde plek teruggeven aan de Fin, nadat de wedstrijdleiding oordeelde dat hij tijdens de inhaalactie met alle wielen over de witte lijn was gegaan en daar voordeel uit haalde. “Mika Salo zei direct [na de inhaalactie, red.], ‘Wat een schitterende actie'”, herinnert Connelly zich nog goed.

Verstappen maakte de gang richting het podium, de verfrissende drankjes en handdoeken, toen een FIA-official, vergezeld van Kimi Räikkönen, de Nederlander kwam ophalen. Hij had vijf seconden tijdstraf gekregen en viel zo tot minder dan een halve seconde achter de Ferrari-coureur terug. Een bijzonder pijnlijk moment voor Verstappen, maar ook voor Räikkönen, die het er ook niet helemaal mee eens was. Vooral hoe een en ander in zijn werk ging was volgens de Fin absurd.

Tegenover The Race gaat Gary Connelly terug in de tijd. “Kort voor het einde van de race verraste Max Kimi met een geweldige inhaalactie. We hadden toen voormalig Formule 1 -coureur bij ons, die erg goed situaties op de baan kan inschatten. Hij zei meteen: ‘Dat was een schitterende actie, maar Verstappen reed buiten de lijnen en haalde daar voordeel uit'”, aldus Connelly.

“Dus we keken de videobeelden terug en nog eens en het was overduidelijk. We moeten toen een moeilijke beslissing nemen om Max van het podium te halen. Je kunt je de reacties nauwelijks voorstellen. Ineens was ik, net als de anderen, een soort staatsvijand. Volgens velen hadden we niet eerlijk gehandeld, niet in het belang van de sport”, aldus Connelly.

De kritiek was niet van […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Hoe de wedstrijdleiding in 2017 staatsvijand van Verstappen-fans werd