Het laatste formule 1 nieuws

Hoe Formule 1-coureurs- en teams een salarisplafond makkelijk kunnen omzeilen

Hoe Formule 1-coureurs- en teams een salarisplafond makkelijk kunnen omzeilen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Bij de invoering van welk budgetplafond dan ook, of het nu gaat om het runnen van een Formule 1-team, het uitkeren van salarissen, of wat dan ook, er is altijd een vraag die als eerste gesteld wordt: Hoe ga jet het naleven van het plafond controleren? Zeker het invoeren van een salarisplafond lijkt met deze vraag in het achterhoofd een wassen neus.

Want wat is het plan? Eind oktober kwam naar buiten dat de Formule 1 overweegt om per 2023 een salarisplafond voor coureurs in de voeren. De teams zouden daar zelfs al akkoord mee zijn gegaan. Men wist nog niet helemaal zeker hoe laag dat plafond moest komen te liggen, maar 30 miljoen dollar zou een reële inschatting zijn. Let wel, van dat bedrag moeten beide coureurs betaald worden. Dat betekent concreet dat coureurs al Lewis Hamilton , Max Verstappen , en Daniel Ricciardo er fors op achteruit zouden gaan, omdat zij nu in hun eentje naar verluidt al meer verdienen dan die 30 miljoen dollar.

Dat men akkoord is gegaan met een dergelijk voorstel, is opmerkelijk te noemen. Enige tijd geleden nog riep Mercedes -teambaas Toto Wolff nog dat men uit moest kijken met dat soort plannen. Het zou de supersterren van de Formule 1 zomaar weg kunnen jagen, zo redeneerde hij. Toch zou ook hij namens Mercedes nu hebben ingestemd met het plan, want de berichten gaan over een ‘unaniem akkoord’.

Aan de andere kant is het misschien helemaal niet zo opmerkelijk. Ook Toto Wolff zal weten dat er constructies zijn om het plafond te omzeilen. Hij móét ook wel, want hij weet als geen ander dat supersterren als Lewis Hamilton het niet voor minder doen. Wat Christian Horner direct na de berichtgevingen al zei, is helemaal waar. Hij legde uit dat een salarisplafond juridisch zeer lastig valt dicht te timmeren, omdat ook nu weer geldt dat een salarisplafond moeilijk te controleren valt, moeilijker nog dan het reguliere budgetplafond. In dat geval is het, even simpel gezegd, een kwestie van de bonnetjes goed bijhouden.

In het geval van coureurssalarissen is dat moeilijker. Zijn staan, hoewel onder contract, ook los van […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Hoe Formule 1-coureurs- en teams een salarisplafond makkelijk kunnen omzeilen