Het laatste formule 1 nieuws

Hoe influencers complottheorieën over het coronavirus verspreiden

Hoe influencers complottheorieën over het coronavirus verspreiden

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Online zijn het grootheden. Met honderdduizenden of zelfs miljoenen volgers op Instagram en YouTube hebben bekendheden en ‘social influencers’ invloed op het publieke debat. Een aantal van hen stelt nu vraagtekens bij het coronavirus en de maatregelen die daartegen worden genomen. Zo vroeg topmodel Doutzen Kroes zich af of de overheid wel wil dat de bevolking gezond is en trekt Formule 1-coureur Lewis Hamilton een mogelijk vaccin in twijfel. Wat is hun invloed? Wat heeft Doutzen Kroes gedeeld?

Woensdagavond 22 juli schreef het Friese topmodel Doutzen Kroes een uitgebreide post op haar Instagrampagina. Op het sociale medium, dat draait om het delen van foto’s, zette Kroes haar vraagtekens bij het gevaar van het coronavirus.

Kroes schrijft dat ze urenlang onderzoek heeft gedaan en vragen heeft gesteld over de rol van de media, farmaceutische bedrijven en overheden in de strijd tegen het coronavirus: ‘Willen zij dat wij gezond zijn? Waarom is het verbeteren van ons immuunsysteem met vitamins en goede voeding geen maatregel tegen het coronavirus? Willen zij dat we verenigd of verdeeld zijn? Is het makkelijker een angstige samenleving te controlen? Willen zij het beste voor ons?’

Lees ook: Met leefstijlinterventie corona te lijf

Volgens Kroes stelt zij altijd vragen en komt zij uit een eigenzinnig gezin dat niet volgzaam is. Hoe wordt gereageerd op Kroes’ bericht?

Collegamodel Gisele Bündchen reageerde enthousiast op het bericht van Doutzen. Volgens de Duitse moeten mensen nooit stoppen met vragen stellen en wordt de waarheid niet achterhaald zonder kritisch na te denken. Op de complottheorieën van Kroes reageerden ook haar man dj Sunnery James, en zus Rens Kroes enthousiast. Rens Kroes adviseerde eerder dat klei drinken goed voor de gezondheid is.

Op Kroes’ bericht kwam felle kritiek. Ze zaait twijfel over vaststaande feiten voor haar 6,4 miljoen volgers. Voor de suggestie op sociale media dat bijvoorbeeld de inname van vitamine C een infectie van het coronavirus kan voorkomen, is geen bewijs. Wel blijkt dat veel patiënten met overgewicht op de intensive care belanden.

Ook wordt haar verweten weinig respect te hebben voor de mensen die stierven aan het coronavirus. In Nederland stierven meer dan 6.000 mensen, […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Hoe influencers complottheorieën over het coronavirus verspreiden