Het laatste formule 1 nieuws

Hoe Marko en Hubert Tsunoda richting de Formule 1 hielpen

Hoe Marko en Hubert Tsunoda richting de Formule 1 hielpen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Het racen is Tsunoda met de paplepel ingegoten. Zijn vader was actief in gymkhana, een sport waarin coureurs een circuit met obstakels zo snel mogelijk moet afleggen. Dat doen de coureurs alleen tegen de stopwatch en niet ‘fysiek’ tegen andere coureurs. Zoon Yuki koos er echter voor om tegen opponenten te racen. Dat deed hij al vanaf vierjarige leeftijd, toen hij voor het eerst in een kart ging zitten. In 2010 begon het rijden wat serieuzer te worden en in de jaren daarna deed Tsunoda al snel mee aan regionale en landelijke kartkampioenschappen, alvorens hij in 2016 de overstap maakte naar de eenzitters.

Dat deed Tsunoda in eerste instantie in eigen land, waar hij op Suzuka eenmalig deelnam aan een Formule 4-weekend. Daar gaf de coureur uit Kanagawa direct zijn visitekaartje af door in zijn debuutweekend als tweede en als vierde te eindigen in de twee races. Dat smaakte logischerwijs naar meer en dus kwam Tsunoda ook in 2017 en 2018 in deze F4-klasse uit en dat was niet zonder succes. In zijn eerste volledige seizoen wist Tsunoda al drie races te winnen en in het kampioenschap als derde te eindigen.

Het nationale automerk Honda liet hem toe tot het zogenoemde ‘Dream Project’, waarin het coureurs opleidt met als hoogste doel de Formule 1 . Eigenlijk krijgen normaal alleen de nummers 1 en 2 uit die klasse een kans in het opleidingsteam, maar voormalig Formule 1-coureur Satoru Nakajima overtuigde Honda ervan ook Tsunoda op te nemen in het traject. “Die coureurs hadden veel meer ervaring dan ik en reden al in de Formule 4. Nakajima zei dat ze mij ook moesten kiezen, ook al zou ik dan nog geen officiële juniorcoureur zijn”, wordt Tsunoda geciteerd door de officiële website van de Formule 2.

Lang zou Tsunoda niet de volledige steun van Honda genieten. Nadat hij het jaar daarop de Japan se Formule 4 wist te winnen, was er nog een opleidingsteam dat wel oren had naar Tsunoda, namelijk Red Bull . Helmut Marko wilde dan uiteraard wel dat Tsunoda in Europa zou komen racen. Een grote stap voor de dan pas achttienjarige […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Hoe Marko en Hubert Tsunoda richting de Formule 1 hielpen