Het laatste formule 1 nieuws

Hoe nu verder voor Red Bull en Verstappen?

Hoe nu verder voor Red Bull en Verstappen?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De aankondiging dat Honda de Formule 1 gaat verlaten zou een kleine drie jaar geleden weinig verbaasde reacties hebben opgeleverd. Het Japanse merk had drie teleurstellende seizoenen achter de rug met McLaren, waar het sinds haar F1-terugkeer in 2015 de complexe hybride-technologie van de nieuwe turbomotoren maar niet onder de knie had gekregen.

Inmiddels staan de zaken er echter heel anders voor: Honda voorziet met Alpha Tauri en Red Bull inmiddels 20 procent van de grid van motoren en is sinds de door Pierre Gasly gewonnen Grand Prix van Italië tevens de enige motorfabrikant die er in geslaagd is om met twee verschillende teams een Grand Prix te winnen sinds de start van het hybridetijdperk in 2014. Daarnaast is het met Max Verstappen dit jaar steevast de enige echte concurrent die het Mercedes nog enigszins moeilijk kan maken in de strijd om overwinningen.

Zie ook Gasly stunt met eerste zege: ‘Dit is niet te bevatten’

De schok was dan ook groot toen Honda vrijdagochtend tijdens een persconferentie in Tokio bekendmaakte dat het volgend jaar na zeven seizoenen de stekker trekt uit haar Formule 1-project. Hoewel het nieuws onverwacht kwam, mag het niet helemaal als een verrassing worden gezien. Vorig jaar werd het in 2020 aflopende contract met Red Bull namelijk maar met één jaar verlengd, terwijl er twaalf maanden later niet veel is veranderd. Sterker nog: door de coronacrisis zijn uitgaven van bedrijven nog meer onder de loep komen te liggen, terwijl Red Bull en Honda in de titelstrijd nog altijd niet opgewassen zijn tegen Mercedes. Honda gaat voor CO2-neutraal

Als reden voor het vertrek noemt Honda niet de sportieve prestaties, maar de nieuwe doelstelling van het bedrijf op de lange termijn. De Japanners willen klimaatneutraal gaan opereren en inzetten op elektrische motoren, een ambitie die nou niet bepaald rijmt met een programma in de Formule 1. Het moet ook de sport zelf zorgen baren, aangezien er door het vertrek van Honda nog maar drie autofabrikanten overblijven en het nog maar de vraag is in hoeverre met name Mercedes nog toekomst ziet in de sport.

Zie ook Honda stapt na […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Hoe nu verder voor Red Bull en Verstappen?