Het laatste formule 1 nieuws

Hoe Roglic leerde winnen: 'Hij was als een kind zo blij met zijn eerste ritzege'

Hoe Roglic leerde winnen: ‘Hij was als een kind zo blij met zijn eerste ritzege’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Primoz Roglic boekt in de Ronde van Azerbeidzjan van 2014 zijn eerste profzege Boks! Even de vuisten tegen elkaar. Een gebaar dat iedere taalbarrière overschrijdt. Zoals die tussen het Franse klimtalent David Gaudu en de Sloveen Primoz Roglic.

Die boks in de slotrit van de Ronde van Baskenland was voorlopig het laatste echte kunstje van de kopman van Jumbo-Visma. Je zou het een generale repetitie kunnen noemen. Een oefening in strijdwijzen om zijn rivaal Tadej Pogacar te verslaan.

Natuurlijk, Roglic reed in april ook nog de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, maar dat waren slechts eendagskoersen. Het seizoen van Roglic draait immers maar om één vraag: hoe win ik de Tour de France?

Het antwoord vond hij misschien wel in de slotrit van de Ronde van Baskenland. Want daarin had hij het blok van UAE-Emirates met klassementsleider Brandon McNulty en (belangrijker) Pogacar mooi een loer gedraaid. Aanvallen, isoleren, hulp zoeken en krijgen.

Gaudu mocht de rit winnen, de eindzege was voor hem. De Tour de France begint zaterdag om 12.00 uur met een rit van 187 kilometer van Brest naar Landerneau. De etappe is rechtstreeks te zien op NOS.nl en in de NOS-app en op NPO 1. Radio Tour de France is op NPO Radio 1 te beluisteren en op NOS.nl en in de NOS-app wordt u ook via een liveblog op de hoogte gehouden. Om te kunnen winnen moet je af en toe een ander ook iets gunnen. Zo werkt het in het wielerwereldje. En ook al staat Roglic bekend als een veelvraat in het peloton, die wielerwet leerde hij al vroeg. Sterker, hij dankt er zijn eerste profzege aan. Tafeltje bij de ravitaillering

We gaan terug naar mei 2014. Dat jaar werd in de voormalig Sovjet-republiek de derde editie van de Ronde van Azerbeidzjan verreden.

“De Azerbeidzjaanse regering wilde graag inzetten op het wielrennen, in de hoop ooit olympische medailles te kunnen scoren”, vertelt Geert Broekhuizen. Broekhuizen is tegenwoordig de drijvende kracht achter BEAT Cycling, maar in die jaren was hij onder meer verantwoordelijk voor de communicatie van de Ronde van Azerbeidzjan.

Geld speelde geen rol en met luxehotels, een […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Hoe Roglic leerde winnen: ‘Hij was als een kind zo blij met zijn eerste ritzege’