Het laatste formule 1 nieuws

Hoe werken geldboetes in de Formule 1?

Hoe werken geldboetes in de Formule 1?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geldboetes De Formule 1 wordt scherp gereguleerd door de FIA. De federatie heeft allerlei verschillende strafmaatregelen voorhanden om de boel binnen de perken te houden. De meest controversiële is misschien wel de geldboete. Die zagen we ook dit jaar weer voorbij komen, maar wat gebeurt er eigenlijk met dat geld?

De reglementen van de Formule 1 staan bomvol met allerlei stappen die de FIA kan ondernemen als er iets op de baan gebeurt dat niet hoort. De meeste straffen zijn vrij bekend. Zo kunnen coureurs bijvoorbeeld tijdstraffen krijgen. Soms van vijf seconden, dan weer tien seconden en af en toe zelfs een stop-and-go-penalty. In dat geval moet een coureur de pitstraat in komen en daar een tijdje blijven staan. Uiteraard zijn er ook nog de gridstraffen. Die worden vaak toegepast voor het aanbreken van onderdelen die over het maximaal te gebruiken aantal gaan.

Artikel gaat verder onder video In ernstige gevallen wordt er soms ook een gridstraf gegeven als een coureur voor onveilige situaties heeft gezorgd. Denk daarbij aan de gridstraf van Max Verstappen in Mexico vorig seizoen, nadat hij in de kwalificatie onder de gele vlag niet genoeg had afgeremd. Een minder vaak voorkomende straf is de geldboete. Een beetje een vreemde eend in de bijt in de Formule 1. Geldboetes worden meestal toegepast bij incidenten in de pitstraat. Een unsafe release levert bijvoorbeeld meestal een geldboete op, net zoals aangetroffen onrechtmatigheden in de brandstof of aan andere onderdelen van de auto.

De FIA is uiteraard de instantie die deze boetes oplegt. Het geld van die boetes dient dan ook naar de federatie overgemaakt te worden, binnen 24 uur na het ontvangen van de boete. Zo wordt er bijvoorbeeld honderd euro boete uitgedeeld per kilometer overschrijding van de maximumsnelheid in de pitstraat. Een ‘unsafe release’ levert 5000 euro boete op. Het geld gaat zoals gezegd naar de FIA. Wat er vervolgens met deze stapel poen gebeurt, is vrij onbekend. Bekijk daarom de volledige uitleg in de video hieronder:

Lees het hele artikel op de volgende pagina Hoe werken geldboetes in de Formule 1?