Het laatste formule 1 nieuws

Hoe werkt het nieuwe kwalificatiesysteem van de Formule 1 met de sprintrace tijdens de Britse Grand Prix?

Hoe werkt het nieuwe kwalificatiesysteem van de Formule 1 met de sprintrace tijdens de Britse Grand Prix?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De Formule 1 test het komende weekend op het circuit van Silverstone voor het eerst het nieuwe kwalificatieformat uit met een sprintrace die de kwalificatie op zaterdag vervangt. De ‘normale’ kwalificatie wordt op vrijdag in de namiddag verreden. Daar wordt de startopstelling van de sprintrace bepaald. De uitslag van de sprintrace, die over ongeveer 100 kilometer gaat, is de startopstelling voor de Grand Prix van zondag. Tijdens de sprintrace krijgen alleen de eerste drie rijders punten . De coureur die wint kan drie punten bijschrijven. De rijder op plek twee krijgt twee WK-punten en de derde plaats is goed voor één punt. Er worden geen punten gegeven voor de snelste raceronde.

Pitstops en bandenwissels zijn niet verplicht, maar uiteraard kan een rijder een pitstop maken als de omstandigheden daarom vragen. Mocht er schade gereden worden tijdens de korte race dan hebben alle teams een extra geldpotje van een half miljoen US Dollar te besteden bovenop hun budgetplafond.

De laatste keer dat het kwalificatiesysteem in de Formule 1 op de schop ging was in 2016. Destijds werd er een ingewikkeld en controversieel systeem ingevoerd wat na twee weekenden alweer afgeschaft werd, omdat het niet uitpakte zoals gehoopt.

Lees het hele artikel op de volgende pagina Hoe werkt het nieuwe kwalificatiesysteem van de Formule 1 met de sprintrace tijdens de Britse Grand Prix?