Het laatste formule 1 nieuws

Hoe Zandvoorts F1-droom eind 2018 bijna klapte: ‘Ze zeiden: ‘het gaat niet door”

Hoe Zandvoorts F1-droom eind 2018 bijna klapte: ‘Ze zeiden: ‘het gaat niet door”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Medio december, 2018: zo’n vijf maanden voor de Formule 1 bekendmaakt terug te keren naar Circuit Zandvoort, hangt de comeback van de Grote Prijs van Nederland aan een zijden draadje. “Ze vertelden me op vrijdag dat ik dinsdag niet meer hoefde te komen, terwijl ik dacht dat we dan het contract zouden tekenen.”

Door André Venema & Daan de Geus

Lees ook: Toen Bernhard Bernie ontmoette: ‘Dat hij wilde praten, was de opening’

In het rondetafelgesprek in de Zandvoort Special van FORMULE 1 Magazine, vertelt Bernhard van Oranje – mede-eigenaar van Circuit Zandvoort – haast tussen neus en lippen door dat de deal met de Formule 1 eind 2018 bijna klapte. “In december was ik nog in gesprek met ze”, doelt hij op Formula One Management (FOM) en Formule 1-eigenaar Liberty Media, “en toen zeiden ze halverwege de maand: ‘het gaat niet door’.” ‘We hoefden niet meer te komen’

Waarom dat ineens de boodschap was? “Omdat ze niet meer in Europa wilden rijden. Tenminste”, legt Van Oranje uit, “de Amerikanen bij Liberty Media zaten wat minder op één lijn (met de Britten, red.) en waren wat minder op de hoogte dat wij al zover waren met de gesprekken.” De boodschap was zodoende duidelijk, maar ook verrassend. “Ze vertelden me op vrijdag dat ik dinsdag niet meer hoefde te komen, terwijl ik dacht dat we dan het contract zouden tekenen.”

“Dat voelde wel urgent”, zegt Van Oranje met gevoel voor understatement. Het vervolg van het verhaal, denkt tafelgast Jan Lammers ‘gaat een keer in een boek komen’. “Want toen kwam het besef: ‘als we nu niets doen, zijn we de race kwijt’.” Het verhaal gaat verder met Van Oranje en een delegatie uit Zandvoort die met z’n allen naar Londen vlogen. Om te proberen de plooien weer glad te strijken, om toch tot een akkoord te komen.

Lammers: “Ik wil niet zeggen dat het is afgedwongen of geforceerd, maar er was wel een besef dat er ingegrepen moest worden.” Details blijven achterwege, maar Van Oranje vergelijkt het hele traject rondom de deal met ‘op een hoop borden tegelijk schaken’. De […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Hoe Zandvoorts F1-droom eind 2018 bijna klapte: ‘Ze zeiden: ‘het gaat niet door”