Het laatste formule 1 nieuws

Hoe zzp’ers drugslabs uit de grond stampen

Hoe zzp’ers drugslabs uit de grond stampen

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De loods aan de Kerkdreef in het Zeeuws-Vlaamse Westdorpe, waar de recherche eind november vorig jaar een crystal methlab ontdekte. Nederland maakt zich op voor een hittegolf, als de recherche Marko ziet lopen op een parkeerterreintje bij de Gamma aan de Spaklerweg in Amsterdam. De rechercheurs zijn daar voor de man met wie Marko de Gamma inloopt, hij wordt verdacht van wapenhandel. Marko draagt een wit overhemd dat zijn grote lijf losjes bedekt. Met zijn kalend hoofd en grijs sikje is de zeer gezette Marko C. geen onopvallende verschijning. ‘Gordo’ noemen sommige contacten van Marko hem: dikke. Op foto’s van Marko is te zien waarom: de zestigjarige Chileen heeft een groot lijf, een bolle buik en een nek van een Formule 1-coureur.

De rechercheurs kennen de gezette Chileen niet en gaan ook hem volgen. Ze willen weten of hij net als zijn metgezel in wapens handelt. Vanaf die dag – dinsdag 4 augustus 2020 – zien ze hoe Marko als een onvermoeibare handelsreiziger het hele land doortrekt in een bijna twintig jaar oude grijze Ford Fiësta. Hij ontmoet mensen in een McDonald’s in Terneuzen, bij een vakantiepark in Spaarnwoude of op een parkeerterrein bij een benzinestation in Velp.

Wat hij daar allemaal bespreekt, wordt pas duidelijk als het lukt om een afluisterapparatuur in zijn auto te plaatsen. Dan hoort de politie dat Marko niks te maken heeft met wapenhandel. Hij is vertegenwoordiger in crystal meth, een zeer schadelijke drug die steeds vaker in Nederland wordt geproduceerd voor de export.

De productie van crystal meth in Nederland is een snel groeiend probleem: vorig jaar zijn 32 meth-labs ontmanteld, ruim drie keer zoveel als het jaar daarvoor. De activiteiten van in Nederland gewortelde criminelen verbreidt zich als een olievlek naar België en Duitsland, zoals het radioprogramma Pointer van KRO-NCRV afgelopen weekend meldde.

Criminele zzp’ers

Door Marko te volgen krijgt de Amsterdamse recherche zicht op een van de grootste netwerken van meth-producenten die tot op dit moment in Nederland is ontmanteld. Tijdens het onderzoek naar Marko C. worden in november en december vier labs ontdekt: in Baak (Gelderland), Vroomshoop (Overijssel), Westdorpe (Zeeland) en het Belgische […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Hoe zzp’ers drugslabs uit de grond stampen