Het laatste formule 1 nieuws

Hoeveel weegt een Formule 1-auto?

Hoeveel weegt een Formule 1-auto?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Formule 1 -auto’s zijn razendsnel en halen duizelingwekkende snelheden, toch hebben ze een probleem: het toenemende gewicht. Hoeveel weegt een F1-auto? En hoe is het gewicht in de loop der jaren almaar toegenomen?

De Formule 1-bolides zijn anno 2021 over een ronde iets minder snel dan op het piekmoment in 2020, maar kampen nog steeds met een chronisch probleem: overgewicht. Daar waar de bolides tot ruim tien jaar geleden de 600 kilo niet haalden, zijn ze in een decennium tijd bijna 150 kilo zwaarder geworden. Belangrijk hierin zijn de introductie van de hybride V6-motoren, de toenemende afmetingen van de auto’s en de komst van de halo. Wat weegt de F1-auto van Max Verstappen ?

Max Verstappen en Lewis Hamilton beschikken over razendsnelle auto’s, maar tijdens de race zijn de rondetijden lang niet meer zo indrukwekkend. Hoe komt dit? Een Formule 1-auto weegt anno 2021 liefst 752 kilo.

Met adembenemende bochtensnelheden en gripniveau’s die nooit eerder werden gerealiseerd, vliegt een F1-auto over het asfalt. De snelheid tijdens de kwalificatie is zeer indrukwekkend en de auto’s lijken over rails te rijden door de forse toename van downforce en (mechanische) grip. Op de racedagen is de snelheid van de kwalificaties echter volledig verdwenen en zien we tijdens de races rondetijden die soms tot bijna tien seconden per ronde langzamer zijn dan de poleposition-tijd. Het zijn rondetijden die tien jaar geleden ook gerealiseerd werden. Waarom zijn de F1-auto’s nu zo langzaam tijdens de race?

Het feit dat er geen brandstofpitstops meer gemaakt mogen worden in de Formule 1 is hier mede debet aan, waardoor de auto’s door de grotere hoeveelheid brandstof tijdens de races nog zwaarder zijn dan voorheen. Daarnaast is door het gewicht van de auto’s de bandenslijtage en slijtage van de overige onderdelen groter, wat er in combinatie met het gelimiteerde aantal motoronderdelen voor zorgt dat de coureurs vaak op de ‘spaarstand’ rijden.

Ondanks de smeekbedes van de coureurs om het gewicht in 2022 te verlagen, zal met de nieuwe technische reglementen het gewicht wederom toenemen. Wegen de auto’s dit seizoen 752 kilo, in 2022 wegen de F1-auto’s zelfs 790 kilo, bijna 200 kilo […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Hoeveel weegt een Formule 1-auto?