Het laatste formule 1 nieuws

Horeca ondanks hobbels positief over Formule 1: 'Beelden gaan wereld over'

Horeca ondanks hobbels positief over Formule 1: ‘Beelden gaan wereld over’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Het circuit van Zandvoort ANP Over precies een week doven de rode lampen en begint een twintigtal Formule 1-auto’s aan 72 rondjes over Circuit Zandvoort. Een miljoeneninvestering ging eraan vooraf. Maar wat levert het nou eigenlijk op?

Om te beginnen: de meeste betrokken partijen willen hun vingers nog niet branden aan een schatting. “Dat is iets om achteraf te bekijken”, zegt de organisatie van de Dutch Grand Prix (DGP). Ook de gemeente stelt dat door alle omstandigheden, logischerwijs vooral corona en de bijbehorende maatregelen, het erg lastig te zeggen is wat de economische impact van het meerdaagse evenement gaat zijn.

Dat het minder zal zijn dan waar op gehoopt werd, moge duidelijk zijn. “Het oorspronkelijke plan was 35 dagen feest”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Niet alleen in Zandvoort, maar in de hele regio. Dat kan natuurlijk allemaal niet doorgaan.” Daarnaast is het aantal bezoekers dat Zandvoort verwacht een stuk lager.

Wat het exact gaat opleveren, is dus nog gissen. Maar in 2017 keek een onderzoeksbureau al wel naar de verwachte economische impact, in opdracht van de gemeente. “De situatie is natuurlijk veranderd”, zegt Menno de Pater, die destijds meewerkte aan het onderzoek. “Maar in grote lijnen blijft het overeind.” Het onderzoeksbureau Decisio deed in 2017 onderzoek (.pdf) naar de destijds verwachte ‘additionele bestedingen’. Daarbij gaat het om het geld dat mensen door het evenement uitgeven, minus wat ze zonder de Grand Prix ergens anders in Nederland zouden hebben besteed (bijvoorbeeld tijdens een dagje Scheveningen). Ze keken naar de situatie in Zandvoort, de zogenoemde Metropool Regio Amsterdam (MRA) en Nederland als geheel. De meeste ‘extra bestedingen’ zouden binnen Zandvoort zelf en de omliggende regio worden gedaan, was de verwachting. Respectievelijk zo’n 30 en 45 miljoen euro. Voor de rest van Nederland werd het geschat op ongeveer 28 miljoen euro.

De regio zou dus het meeste gaan profiteren, verwachtten de onderzoekers. “En hoewel de cijfers nu anders zullen liggen door corona, zal de regio nog steeds het meeste baat hebben bij het evenement”, zegt De Pater. “Denk bijvoorbeeld aan hotels in Zandvoort, maar ook zeker in Amsterdam en omgeving, die vol zullen zitten […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Horeca ondanks hobbels positief over Formule 1: ‘Beelden gaan wereld over’