Het laatste formule 1 nieuws

‘Ik begrijp de woede van Ruud Gullit wel’

‘Ik begrijp de woede van Ruud Gullit wel’

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Houssin Bezzai: „Online racisme jegens voetballers is ook in Nederland wel degelijk een probleem.” Een vuist maken tegen racisme op social media in de vorm van een boycot van diezelfde social media; je zou verwachten dat de KNVB zo’n initiatief omarmt, net als de UEFA en de FIFA. En toch gebeurde dat niet toen de Britse sportwereld afgelopen vrijdag het voortouw nam tot een boycot van bijna vier dagen. „In Engeland is de boycot een logische volgende stap, gezien de voorgeschiedenis met grote publieke incidenten”, citeerde de NOS een woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond. „Die voorgeschiedenis kennen wij hier niet en dan komt een boycot uit het niets.”

Het leidde tot woedende reacties, onder anderen van Ruud Gullit van de commissie-Mijnals, die zich bezighoudt met racisme en discriminatie in het Nederlandse voetbal. „Dit betekent dat mijn KNVB het gewoon niet voelt én niet wil zien wat er in dit land allemaal is gebeurd de afgelopen seizoenen”, zei Gullit in een interview met De Telegraaf .

Houssin Bezzai, programmamanager racisme en discriminatie bij de KNVB, sprak zich tot nu toe niet over de kwestie uit. Wat vindt hij van alle ophef? Waren er andere redenen om niet aan de boycot mee te doen?

Begrijpt u de woede van Gullit?

„Jawel, hoewel de woordvoerder alleen verwees naar de voorgeschiedenis in Engeland. Maar de commissie-Mijnals wist ook dat ik al voor de boycot een eigen traject volgde om racisme op social media aan te pakken. Het viel mij als programmamanager op dat het probleem niet is opgenomen in het KNVB-aanvalsplan tegen racisme. Dat plan is in korte tijd opgetuigd en dat punt komt er onvoldoende in terug. Twee maanden geleden ben ik serieuzer gaan nadenken hoe we dat er alsnog in kunnen krijgen en toen heb ik contact opgenomen met de drie ministeries die het plan met de KNVB lanceerden: Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Justitie en Veiligheid (JenV) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). We gaan uitzoeken hoe het zit met privacy en of je mensen die op socials racistische uitingen doen, kunt opsporen en berechten. Verder hebben wij binnenkort een gesprek met Facebook – […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina ‘Ik begrijp de woede van Ruud Gullit wel’