Het laatste formule 1 nieuws

Indycar: Van Kalmthout zesde dankzij knappe inhaalslag na startchaos

Indycar: Van Kalmthout zesde dankzij knappe inhaalslag na startchaos

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De Nederlander Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout is – met gebroken vinger en al – als zesde gefinisht in de Indycar-seizoensopener op Barber, in Alabama. De race werd gewonnen door de Spanjaard Alex Palou. Ex-Formule 1-coureur Romain Grosjean finishte als tiende in zijn Indycar-debuut.

Heel even moest Van Kalmthout – die twee weken geleden een vinger brak bij een crash op Indianapolis – vrezen dat zijn race al over was voor deze goed en wel was begonnen. De coureur van Ed Carpenter Racing kon de chaos namelijk net niet helemaal ontwijken toen Josef Newgarden in de openingsronde in de fout ging, spinde en over de baan tolde. Wat volgde was een kettingbotsing in de middenmoot, waar ook de als veertiende gestarte ‘VeeKay’ zich bevond.

Lees ook: Indycar: Van Kalmthout over Indycars aftrap, gebroken vingers, koekenbakkers en zijn kansen

Van Kalmthout liep een lekke band op en even werd gevreesd dat er een nieuwe voorvleugel nodig was. Verdere inspectie in de pits terwijl de race geneutraliseerd was, wees echter uit dat Van Kalmthout het ook zonder neuswissel af kon. Kort na de herstart volgde alweer een neutralisatie, na een spin van Jimmie Johnson. De beslissing om weer binnen te komen en de auto af te tanken, betaalde zich daarna mooi uit voor ‘VeeKay’ en ECR.

De race ontspon zich daarna namelijk als een strategisch steekspel. De keuze ging tussen een twee- of driestopper. Polesitter Pato O’Ward en Alexander Rossi zaten op de laatste strategie, en dat bleek de verkeerde. De tweestoppers Palou, Will Power en sluipmoordenaar Scott Dixon – de zesvoudig kampioen en titelverdediger – wisten ze namelijk zo via de stops te verschalken. Van Kalmthout zat, los van zijn stops zo vroeg in de race, praktisch op een tweestopper.
(tekst loopt door onder de foto) Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout in actie op Barber tijdens de Indycar-aftrap. De Nederlander klauterde zo telkens knap naar de voorkant van het veld toen de driestoppers de pits in doken en lag zelfs nog een rondje op kop. Van de achttiende plek bij de tweede herstart, vond hij zijn weg zo via de stops naar P6 […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Indycar: Van Kalmthout zesde dankzij knappe inhaalslag na startchaos