Het laatste formule 1 nieuws

Interview Marko: Red Bull op termijn met eigen motor in Formule 1?

Interview Marko: Red Bull op termijn met eigen motor in Formule 1?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Helmut Marko stelt dat Red Bull ‘voor tachtig à vijfentachtig procent’ zekerheid heeft over de toekomst op motorisch vlak. De Oostenrijkse topadviseur erkent dat het plan met Honda-motoren in eerste instantie een tussenoplossing betreft, maar voegt toe dat Red Bull onder een nieuw Formule 1-reglement misschien een eigen motor kan bouwen. Motorsport.com gaat in gesprek met Marko.

Het zogenaamde ‘plan A’ van Red Bull voor de komende jaren is al langere tijd duidelijk: de intellectuele eigendommen overnemen en in eigen beheer doorgaan met de Honda-motoren. Daarvoor heeft de energiedrankengigant om te beginnen een bevriezing van de motorische doorontwikkeling nodig. Daar kunnen de overige motorleveranciers aardig mee leven, al begon Christian Horner nadien over een soort vangnet om grote verschillen voor meerdere jaren te voorkomen – noem het een soort verkapte balance of performance.

Dat laatste leek belangrijk om Ferrari, dat momenteel over de minste krachtbron van het hele veld beschikt, mee te krijgen. Toto Wolff ziet de dominante positie van Mercedes echter in het geding komen met zo’n constructie, waardoor hij meteen moord en brand schreeuwde – terwijl de Oostenrijker in eerste instantie nog voor een ‘freeze’ was. Een politiek steekspel op hoog niveau dus, waarbij al meerdere door Red Bull geformuleerde deadlines zijn verstreken. Maar hoe zijn de kaarten nu geschud, met het einde van dit kalenderjaar in zicht? En wat gebeurt er over vijf à zes jaar, onder een nieuw motorreglement? Marko geeft tekst en uitleg:

Nadat het rijdersvraagstuk is opgelost, genieten de motorische plannen nu prioriteit. Als het overnemen van de Honda-motoren nog altijd plan A is, hoe staat het er dan voor?

“Wij zijn op de goede weg en om de vraag te beantwoorden: de gesprekken met de FIA en Liberty zijn nu in een vergevorderd stadium. We hopen nog voor het einde van dit jaar duidelijkheid te hebben. Het is helder dat nog niet alle fabrikanten op één lijn zitten, maar het lijkt erop dat een akkoord wel haalbaar is. Rationeel gezien is het ook zinvol om niet meer zo te investeren in een immens gecompliceerde motor die binnen afzienbare tijd wordt vervangen.”

“Bovendien zal de […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Interview Marko: Red Bull op termijn met eigen motor in Formule 1?