Het laatste formule 1 nieuws

Interview Rinus VeeKay: "Niveau in IndyCar hoger dan ooit tevoren"

Interview Rinus VeeKay: “Niveau in IndyCar hoger dan ooit tevoren”

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De eerste maanden van zijn tweede IndyCar-seizoen zijn met recht ‘bewogen’ te noemen. Rinus van Kalmthout triomfeerde voor het eerst op het hoogste niveau, zag een podiumklassering in de Indy 500 door zijn vingers glippen en kreeg een zwaar fietsongeluk te verduren. Maar bovenal heeft de Nederlander ‘ontzettend veel’ geleerd. Motorsport.com blikt met de geboren Hoofddorper uitgebreid terug op de eerste seizoenshelft.

De eerste vraag in gesprek met Rinus VeeKay – zoals hij in Amerika door het leven gaat – laat zich raden: hoe is het fysiek na die zware fietscrash waarbij hij een sleutelbeen brak? “Nou, eigenlijk best goed. Het is allemaal nog niet honderd procent, maar gaat iedere dag beter. Tijdens de race op Mid-Ohio was mijn hartslag nog wel hoger dan normaal en kreeg ik nadien een beetje kramp. Maar we werken keihard om weer topfit te worden.” Aan vastberadenheid geen gebrek, al blijft de vraag wat er precies is gebeurd. “Tja, ik probeer zelf ook nog steeds te bedenken hoe het precies heeft kunnen gebeuren. We reden niet hard en ik weet zeker dat ik niet ineens mijn voorrem heb aangetrokken, daarvoor heb ik genoeg ervaring op de fiets. Ik vermoed dat mijn voorwiel zijwaarts is gegaan en zo is gaan ‘happen’.”

Een lelijke smak was het gevolg, al had VeeKay in eerste instantie nog niet bovenmatig veel pijn. “Ik heb eigenlijk niets gevoeld van de val zelf, alleen dat ik aardig door elkaar werd geschud. Daarna lag ik op mijn rug en ademde ik een paar keer diep in. Toen ik wat begon te voelen, voelde ik echter al snel dat er een bot uitstak waar dat niet hoort. Dat was dus mijn sleutelbeen…” Die bleek gebroken, een operatie was onafwendbaar. Het maakte dat VeeKay de race op zijn geliefde Road America moest missen en voormalig rivaal Oliver Askew in de auto met startnummer 21 zag stappen. “Het voelde wel slecht om iemand in jouw auto de pitstraat uit te zien rijden. Maar toen ik op het circuit rondliep, kon ik mijn arm niet eens optillen. Dat gaf me wel een zekere rust en maakte het […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Interview Rinus VeeKay: “Niveau in IndyCar hoger dan ooit tevoren”