Het laatste formule 1 nieuws

Is strafgewicht de oplossing voor de Formule 1?

Is strafgewicht de oplossing voor de Formule 1?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De Formule 1 is al jaren op zoek naar manieren om het speelveld gelijker te maken. Natuurlijk wordt in 2022 een belangrijke poging gedaan met de invoering van een compleet nieuw technisch en sportief reglement, maar de vraag is of dat genoeg gaat zijn. De kloof tussen de Mercedes & Red Bull en het middenveld is nu zo ontzettend groot, dat het de vraag is of dat gaat veranderen. Mogelijk komt de invoering van de budgetlimiet ook net iets te laat om de kleinere spelers daar op korte termijn al direct van te laten profiteren.

Een soms geopperde, snelle oplossing voor een gelijk speelveld is het invoeren van strafgewicht in de Formule 1, een beproefd concept dat vaak gehanteerd wordt in de toerwagenracerij. Het idee is simpel. Ben je heel goed, dan krijg je extra gewicht mee aan boord, waardoor je automatisch langzamer wordt. Ben je juist minder goed, dan ontkom je aan dat soort maatregelen en kan je inlopen op de toppers. Tien kilo extra gewicht staat in de Formule 1 gelijk aan zo’n drie tot vier tienden van een seconde per ronde tijdwinst- of verlies.

Eerlijk? Ja, want nog steeds geldt dat de regels voor iedereen gelijk zijn. Of het iets is voor de Formule 1 is echter een andere discussie. Een veelgehoorde reactie is dat het principe indruist tegen het DNA van de Formule 1. Daarin bepalen niet alleen de coureurs wie er wint, maar ook de slimste koppen die achter de schermen actief zijn. De Formule 1 is een sport van pionieren en de teams die dat het beste doen, worden beloond met overwinningen en meer. Wat voldoet aan het DNA van de sport is echter niet altijd gelijk aan wat goed is voor de fans en de show die de fans willen zien. Die zien niet of er ergens een blok lood onder het stoeltje van Lewis Hamilton verborgen zit, maar als die zien dat hij daardoor wiel-aan-wiel met Max Verstappen racet, dan zullen de fans er echt niet om malen hoe dat duel tot stand is gekomen.

Het is een spagaat waar de Formule 1 in […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Is strafgewicht de oplossing voor de Formule 1?