Het laatste formule 1 nieuws

Jacht op aliens brengt formule voort die het leven met het coronavirus wat eenvoudiger kan maken

Jacht op aliens brengt formule voort die het leven met het coronavirus wat eenvoudiger kan maken

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Hoe groot is de kans dat je het coronavirus oploopt? Een nieuwe – losjes op de Vergelijking van Drake gebaseerde – formule geeft daar meer inzicht in.

Er wordt dit jaar door iedereen een hoop gewikt en gewogen. Want natuurlijk hebben we allemaal zin om een bioscoopje te pakken. Maar is dat wel verantwoord in deze tijd? En hoe zit dat met een dagje pretpark? Of sporten in de sportschool? Voortdurend proberen we grip te krijgen op de risico’s die we lopen en op basis daarvan een – in onze eigen ogen – verantwoorde keuze te maken. En dat is nog niet zo gemakkelijk.

Formule
Amerikaanse onderzoekers van de Johns Hopkins Whiting School of Engineering proberen het iets eenvoudiger te maken. Ze presenteren in een recent verschenen onderzoek een formule waarin alle factoren die van invloed zijn op de besmettingskansen zijn opgenomen en die dus meer inzicht kan geven in de risico’s die je onder verschillende omstandigheden loopt.

De formule is losjes gebaseerd op de wereldberoemde Vergelijking van Drake, waarmee radioastronoom Frank Drake een inschatting maakt van het aantal intelligente beschavingen in onze Melkweg. “De Vergelijking van Drake bevat een aantal factoren dat – wanneer je die factoren met elkaar vermenigvuldigt – resulteert in het aantal beschavingen in onze Melkweg waarmee de mensheid op ieder moment kan communiceren,” vertelt onderzoeker Rajat Mittal aan Scientias.nl .

De Vergelijking van Drake
Hoeveel intelligente beschavingen zijn er die in staat zijn om met ons te communiceren? Het antwoord op die vraag is niet zo gemakkelijk te geven. En daarom ontwikkelde Frank Drake zijn beroemde vergelijking. Deze bestaat uit verschillende factoren die stuk voor stuk van invloed zijn op het aantal intelligente beschavingen in onze Melkweg. De formule luidt als volgt: het gemiddelde aantal sterren dat per jaar in onze Melkweg wordt geboren x de fractie van die sterren met planeten x het gemiddelde aantal Aarde-achtige planeten x fractie van die planeten waar zich leven ontwikkelt x fractie van die planeten waar zich intelligent leven ontwikkelt x fractie van die planeten waar zich een technologie ontwikkelt (waaronder radiozenders, waarmee de aliens kunnen […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Jacht op aliens brengt formule voort die het leven met het coronavirus wat eenvoudiger kan maken