Het laatste formule 1 nieuws

Jan (81) kon tóch Formule 1 kijken in Zandvoort dankzij Ambulance Wens

Jan (81) kon tóch Formule 1 kijken in Zandvoort dankzij Ambulance Wens

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De 81-jarige Alkmaarder Jan Oeldrich heeft Lewy-body-dementie en parkinsonisme. Hij wilde niets liever dan de race zondag in zijn caravan kijken, op de camping in Zandvoort, maar door zijn ziekteverloop ging dat niet meer zo makkelijk. Daarom schakelden zijn vrouw en dochter Stichting Ambulance Wens in, die hem een onvergetelijke dag bezorgde. “Het was fantastisch.”

Jaqcueline Jansen-Oeldrich, Jans dochter, was als klein meisje vaak in Zandvoort te vinden. “Mijn ouders hebben elkaar daar leren kennen”, zegt ze tegen NH Nieuws. “Allebei mijn opa’s en oma’s kampeerden daar en later hadden mijn ouders er een strandhuisje.” Als er dan races op het circuit waren, genoten ze daar van. “Toen konden we nog stiekem onder het hek door.”

Daarom wilde de familie de Formule 1-race van afgelopen weekend graag, zoals vroeger, te midden van ‘de gekte’ in hun caravan vlakbij de beruchte Tarzanbocht kijken. “Maar m’n vader werd slechter en slechter en de race werd door corona natuurlijk twee keer uitgesteld, dus dat ging niet meer zomaar. Op deze manier hebben we het toch allemaal mee kunnen maken.”

Jan werd opgehaald met een ambulance. “Hij werd echt als een koning naar Zandvoort vervoerd. De ramen van de ambulance zijn allemaal geblindeerd, waardoor hij ongestoord naar buiten kon kijken. De boulevard, de drukte, hij heeft alles gezien.” Ook de koninklijke familie, die zondag op het circuit van Zandvoort aanwezig was, zagen ze voorbijlopen. “Hun auto stopte voor de camping.” Jacqueline vervolgt lachend: “We hebben nog staan zwaaien naar Máxima, maar ik weet niet of ze dat heeft gezien.” Lewy-body-dementie

Over de ziekte die Jan heeft, Lewy-body-dementie, is nog niet heel veel bekend. “Het gaat op en af. Op het ene moment zou je hem bij wijze van spreken je bankzaken laten regelen en een dag later kan hij wel weer zo slecht zijn dat hij niet eens weet hoe hij moet eten en drinken. Het is een hele nare ziekte”, zegt Jacqueline. “Daarbij heeft hij parkinsonisme [een verzamelnaam voor neurologische aandoeningen die erg kunnen lijken op de ziekte van Parkinson, red.], daardoor gaat hij nu wel heel erg achteruit.”

Daarom is Jan twee maanden terug naar […]

Lees het hele artikel op de volgende pagina Jan (81) kon tóch Formule 1 kijken in Zandvoort dankzij Ambulance Wens